Бившият национал на България Емил Костадинов даде интервю пред германското списание "11 Фройнде", в което говори за Мондиал 1994, за краткия си престой в Байерн Мюнхен и за бившия си съотборник в Майнц Юрегн Клоп.

"Дали сме имали ритуали на световното в САЩ през 1994 година? Някои от момчетата в нашия отбор оставиха брадите си да растат, но нямаше други неща. мога да ви уверя, че преди мача срещу Германия спах дълбоко, изобщо не бях нервен", заяви Коща.

"След гола на Матеус от дузпа аз запазих спокойствие, това беше най-важното тогава. Да, не ти се случва всеки ден да обърнеш мач на световния шампион, но аз и моите съотборници вярвахме истински, че можем да спечелим мача. И така се случи - Стоичков и Лечков ни изстреляха към полуфиналите."

"Ако е имало тенденция от страна на ФИФА да не допускат малки държави като България на финала, ние изобщо нямаше да бъдем допуснати за участие на световното. В решителната квалификация срещу Франция победихме в последната минута. Съдията на полуфинала с Италия нямаше добър ден, той не отсъди дузпа в наша полза. Но скандален беше друг съдия - този на мача ни с Мексико на 1/8-финалите. Видя ми се доста объркан."

"Доколкото знам, Франц Бекенбауер и Джовани Трапатони са ме искали в Байерн още след световното в САЩ. Но отидох там по-късно, през зимата, защото трансферът а пропаднал. Отидох в Ла Коруня, а след това бях даден под наем в Байерн. Малко след това Трапатони беше уволнен и дойде Ото Рехагел."

"Това, че моите отношения с Рехагел не са били добри са пълни глупости. Той познаваше качествата ми от времето, в което беше треньор на Вердер Бремен. През 1994 година моят Порто победи неговият отбор с 5:0 в Шампионската лига и аз вкарах един от головете. Рехагел ме ценеше доста, но конкуренцията в атака беше невероятна. Имахме още Юрген Клинсман, Александер Циклер и Жан-Пиер Папен."

"Без съмнение шефът в съблекалнята беше Лотар Матеус. В Мюнхен той не само носеше капитанската лента, но беше безспорният лидер на игрището. Той беше на върха в йерархията на отбора, неговата дума беше закон."

"Какъв треньор е Франц Бекенбауер?... Той е истинска футболна легенда. Може да те мотивира с малко думи. Преди втория финален мач за Купата на УЕФА срещу Бордо ми каза точно четири думи: "Имаш моето пълно доверие". В 66-тата минута на мача вкарах за 2:0, ние победихме с 3:1 и спечелихме купата."

"Напуснах Байерн, защото Депортиво и баварците не се разбраха за постоянен трансфер и аз трябваше да напусна Мюнхен. Много съжалявах, че трябваше да си тръгна."

"Спомените ми за Юрген Клоп от Майнц... Когато пристигнах в отбора, той беше капитан и играеше още от 1990 година в тима и вече се беше превърнал в нещо като треньор. Като футболист беше също толкова емоционален, колкото и като треньор. Но с тази разлика, че като играч беше по-сдържан, в противен случай щеше да получава червен картон във всеки мач", завърши Костадинов.