Хърватия се подигра с България и след победно 3:0 на стадион "Максимир" в Загреб запази шансовете си за директно класиране на Евро 2016. Попаденията за домакините забиха Иван Перешич (2), Иван Ракитич (42) и Никола Калинич (81).

Така "шахматистите" събраха 17 точки и са на трето място в групата, на две точки от Норвегия и на четири от Италия. България е на четвърто място с едва 8 точки.

Играта на "лъвовете" в този мач бе повече от комична. Театралната трупа на Ивайло Петев предизвикваше само смях с изявите в Загреб.

В защита бяхме трагични, в средата на терена не можехме да вържем два паса, а в атака се представихме меко казано апатично. Изцепката на Георги Терзиев в 25-ата минута най-точно описва състоянието на този велик спорт в България.

Пълна пародия на национален отбор и е крайно време управниците от БФС да слязат на земята и да вземат кардинални решения за бъдещето на футбола ни.


Срещата на "Максимир" започна кошмарно за българите и Хърватия успя да ни мушне гол още във втората минута.

Тогава Лука Модрич пусна страхотен пас към Иван Перишич, който се възползва от грешка в отбраната ни и технично плъзна топката в мрежата на Митрев за 1:0.

Малко по-късно Никола Калинич направи за смях отбраната ни и стреля, но за щастие в аут. В 12-ата минута Александър Тонев стреля силно от дъгата на наказателното поле, но Субашич успя да спаси.

Отговорът на домакините бе тупалка на Ракитич, но в аут. Последва ново положение за "шахматистите", при което Никола Калинич направи за смях Живко Миланов, но се засуети и изпусна страхотен шанс.

Така се стигна до 25-ата минута, когато Георги Терзиев сътвори уникален гаф, който със сигурност е достоен за статуетката "Златен скункс".

Хърватите направиха нова красива атака отдясно, последва шут на Ракитич и спасяване на Митрев, при което топката попадна в краката на Терзиев, а той буквално се паникьоса и нелепо прати коженото кълбо в лявата ни греда.

Комична ситуация, която за щастие не завъши с гол във вратата ни. След половин час игра Христо Златински едва ритна топката по посока вратата на домакините, но Субашич без проблеми улови.

В 35-ата минута Живко Миланов едва не получи болки в кръста от финтовете на Ракитич, но той не успя да вкара. Това обаче се случи в 42-ата минута, когато Ракитич направи двойно с Калинич и технично вкара за 2:0.

Второто полувреме започна със смени за България, но те не доведоха до нищо кой знае какво положително.

В 51-ата минута Никола Калинич се извисява в наказателното ни поле и стреля с глава, но за щастие топката мина над вратата ни.

Малко по-късно отново Калинич можеше да вкара, но стреля в аут. През това второ полувреме хърватите тотално свалиха темпото и определено ни пощадиха.

Играта след 60-ата минута се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било опасни голови положения.

Така се стигна до 81-ата минута, когато хърватите сътвориха свирепа контра, при която Перишич намери Калинич и той отблизо направи 3:0.

До края Дуйе Коп си изпроси директен червен картон за брутално влизане в краката на Страхил Попов и Хърватия заслужено ни разгроми.

ХЪРВАТИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0

Голмайстори:

1:0 Иван Перешич (2)
2:0 Иван Ракитич (42)
3:0 Никола Калинич (81)

ХЪРВАТИЯ: 23. Субашич, 5. Чорлука, 11. Сърна, 21. Вида, 4. Перишич, 7. Ракитич, 10. Модрич, 20. Ковачич, 22. Пиварич, 8. Пяца, 16. Н. Калинич

БЪЛГАРИЯ: 1. Митрев, 2. Попов, 3. Ал. Александров, 4. Терзиев, 20. Миланов, 10. Попов, 16. Славчев, 22. Неделев, 23. Златински, 8. Рангелов, 19. Тонев