Младежкият отбор на България до 21 години завърши 0:0 като гост на Люксембург в европейска квалификация в група 5. Нашите имат 11 точки и изостават на 2 от 2-ия Румъния, който днес удари Уелс с 2:1. За домакините от Великото херцогство това е 2-а точка в кампанията.

Момчетата на селекционера Антони Здравков могат да съжаляват за пропуснатата победа, тъй като контролираха събитията на терена и изпуснаха много положения, което не говори добре за уменията им в атака. Все пак дори и равенството можеше да ни избяга, ако вратарят Китанов не беше показал класа в 91-ата минута.

Първото полувреме премина тотално под доминацията на българските футболисти, които отправиха цели 11 удара към вратата на домакините, но така и не стигнаха до аванс. Първата страхотна възможност дойде още в 10-ата минута, но Радослав Цонев не улучи вратата. Пет минути по-късно Мики Орачев стреля по диагонала, но вратарят на Великото Херцогство- Валентин Руле се разтегна и извади топката в корнер. Веднага след това и домакините имаха опция, но Китанов спаси удара на Синани, а добавката на Лашак беше блокирана.

Кристиян Малинов беше следващият, който опита шанса си, но ударът му в 25-ата минута отново беше спасен. До края на първото полувреме пропуски направиха Александър Василев и Радослав Цонев, както и един удар на Малинов мина в страни от вратата.
Второто полувреме започна с атаки в двете посоки, като първо Фогел и Синани изтърваха шансове за Люксембург, а Никола Колев от българския отбор пропиля отлична възможност. Секунди по-късно при отнета топка Александър Василев проби от ляво по крилото и изстрелът му за малко не навести мрежата. В 64-ата минута, малко преди да бъде заменен, Вутов пропусна поредното положение за българския отбор.

Пропуските продължиха и в последната четвърт на мача, като дойде ред и на Минчев. Резервата Димитър Велковски му центрира и нападателят на Литекс не улучи вратата. В 88-ата минута дойде ред и на Гамаков да пропусне от чиста позиция, а малко по-рано и домакините се бяха устремили в голова атака, но Чунчуков извърши нарушение и я спря.

И в 1-ата минута на добавеното време домакините можеха да ни накажат, като резервата Тил, появил се малко по-рано беше спрян със сетни усилия от вратаря Китанов, който за втори пореден мач спасява нашия тим.

Люксембург - България 0:0

Люксембург: Руле, Еверт, Алдин Скендерович, Джеф Лашак (62- Муратович), Синани, Фогел, Драгович, Кергер (88- Тил), Рикардо Пинто, Бонерт (62- Глен Боргес), Карлсон

България: Георги Китанов, Емин Ахмед, Стефан Велков, Милен Гамаков, Мики Орачев, Антонио Вутов (64- Юлиан Ненов), Радослав Цонев (73- Цветелин Чунчуков), Никола Колев, Кристиян Малинов, Александър Василев (75- Димитър Велковски), Георги Минчев

Съдия: Бардюл Пашай (Албания)
Жълти картони: Георги Китанов (България), Боргес, Валентин Руле (Люксембург)
Стадион: "Анри Дюнан" (град Беген)

Резултати и класиране:

Армения - Дания 1:2

Румъния - Уелс 2:1

Люксембург - България 0:0

Класиране:
1. Дания 6 5 1 0 10-1 16
2. Румъния 7 4 1 2 10-9 13
3. Уелс 7 3 3 1 10-6 12
4. България 7 3 2 2 8-4 11
5. Люксембург 6 0 2 4 2-9 2
6. Армения 7 0 1 6 5-16 1
Следващият мач на българския младежки отбор е на 6-и септември като гост на Армения.