Работа мечта има наблюдаващият ръководител на УЕФА за българските съдии Марк Бата. От БФС разкриха пред "България Днес", че гуруто на родните рефери прибира по 100 000 евро на година. Парите се плащат от Българския футболен съюз, а не от европейската централа. За тази сума Бата поема ангажимента веднъж в месеца да посещава страната ни с изключение на времето, когато има пауза в първенствата.

Всички разходи по пребиваването му у нас, като хотели, самолетни билети и т.н., също се поемат от ръководената от Борислав Михайлов организация. В задълженията на Бата влизат поредица от инструктажи на българските съдии, участие в семинари и работа за подобряване на физическата форма на реферите, съобщава "България Днес".

62-годишният французин обикновено изкарва по три-четири дни у нас в рамките на месец, след което се прибира в родината си. За всичко това Бата си докарва по около 8300 евро на месец - далеч повече от средната заплата на огромната част от футболистите в българската Първа лига. Бившият международен рефер, свирил финал за Купата на УЕФА, получава почти колкото националния селекционер Петър Хубчев. Според различните информации треньорът на България ще прибира между 10 000 и 15 000 евро на месец.

Практиката УЕФА да праща "наблюдаващи ръководители" на реферите в различните първенства е нормална за Европа. Бата е член на съдийската комисия на европейската централа, но оттам не получава заплата. Освен 100-те хиляди евро от БФС на година французинът си докарва допълнителни пари и като лектор в различни страни в Европа.

"За него тази заплата не е голяма, но за нас не е никак малка - признаха от БФС. - Доволни сме от Бата, той работи много добре с българските съдии и държи изключително много на добрата им физическа подготовка, която е задължителна за съвременния футбол. Както Пиерлуиджи Колина взима заплата от футболния съюз на Украйна и отделно има други доходи, така е и Марк Бата."

Самият Бата до този момент даде две пресконференции у нас след съдийски скандали. И в двата случая французинът изцяло застана зад родните рефери и ги защити от нападките. Преди три дни Бата похвали Ивайло Стоянов-Сватбата за ръководенето на дербито ЦСКА и "Левски" и обяви категорично, че е имало дузпа за "червените".

"В последните 5 кръга съдиите изнесоха добри мачове - каза Бата на брифинг. - Има някои неща, които могат да са подобрят. Най-общо казано, аз съм доволен от работата на съдиите. Със Съдийската комисия се опитваме да оптимизираме нещата и да сведем до минимум проблемите. Стъпка по стъпка нещата се подобряват. От 68 мача в първенството съм изгледал 62. Искам да виждам същото съдийство във всеки мач като на ЦСКА - "Левски".

В последните дни срещу Бата се изказаха някои бивши рефери, които не виждат никакъв прогрес при родните арбитри след неговото идване. Ексцентричният Христо Ристосков го призова да си подаде оставката, а бившият шеф на съдийската комисия Димо Момиров го нарече "изтривалка".

"Съдийството с нищо не се е променило, откакто Марк Бата е отговорник - каза Момиров пред телевизия Би Ай. - Той просто е една удобна изтривалка. Всички спорни въпроси се отнасят към Марк Бата. Естествено е да защити както българските рефери, така и съдийската комисия. Промени ли се с нещо съдийството, след като се похарчиха толкова много пари?"