Поредната годишнина от "Парк де Пренс" ще отбележим днес. Всичко се изписа и изговори по темата. За 23 години няма какво да се измисли повече. Затова ще направим една ретроспекция - къде са героите сега и какво постигнаха. Очаквано, повечето от 11-те титуляри на Димитър Пенев от 17 ноември се пробваха във футбола. Поне като треньори нямат кой знае какъв успех. Титли и купи в България, липса на реализация в чужбина или на национално ниво.

Половината отбор се юрна да управлява футбола след прочутия преврат през февруари 2005 година. Оттогава националният отбор няма класиране на голямо първенство, друга оценка е излишна. А феновете искат ежедневно оставките на Боби Михайлов и компания. Най-лошото е друго. Почина Трифон Иванов, любимецът на България, свиреп на терена и пословично честен и добър извън него.

Французите са на другия полюс. Големите им звезди са актуални имена и в треньорската професия. Пол льо Гуен, Лоран Блан, Дешан са сред най-актуалните имена в гилдията. Водеха грандове и тепърва ще водят такива.

Любопитното е и друго - доста от "неудачниците" от "Парк де Пренс" сега са коментатори за френските медии. Съперниците явно са и режимлии. Половината от играчите на Жерар Улие играха до 38 години, и то на прилично ниво. Все пак няма какво да им завиждаме, важното е, че на 17 ноември 1993 г. те бяха посечени от Емил Костадинов.

БЪЛГАРИТЕ

Борислав Михайлов
Вратарят от паметния мач е президент на БФС и член на Изпълкома на УЕФА. Има дял в хлебозавод.
Емил Кременлиев
Десният бек се изгуби тотално последните години. Няма постоянна работа, след като загуби дребен бизнес в "Младост". Тренира децата на Казичене.
Трифон Иванов
Бог да го прости, Трифон ни напусна тази година. Последно беше шеф на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Лоши съветници му провалиха бизнеса.
Петър Хубчев
Другият железен централен защитник пое наскоро националния отбор и след двете загуби на старта успя да победи Беларус 1:0. Изцяло е отдаден на треньорска кариера.
Цанко Цветанов
Левият бек на Пеневата чета е неизменна част от екипа на Мъри Стоилов във всеки един отбор. Сега българите печелят трофей след трофей с Астана в Казахстан.
Златко Янков
Опита частен бизнес, но се отказа. Смени няколко длъжности в Черноморец и Нефтохимик. Сега е шеф на школата на новия Черноморец 1919.
Йордан Лечков
Беше кмет на родния Сливен, вечното вице на Борислав Михайлов във футболния съюз. Върти хотелски бизнес под Сините камъни.
Красимир Балъков
В момента наглежда строителния си бизнес в Германия, очаквайки оферта за треньор. Водеше куп клубни отбори, сред които родните Литекс и Черноморец.
Любослав Пенев 
Отдаде се изцяло на треньорство, в момента е безработен, като последните му преговори бяха с македонския Тетово. Любо Пенев не успя в бизнеса и има кредити към банки. Но и в момента има дребни доходи извън футбола.
Емил Костадинов
Отговорник за младежките и юношеските национали, член на изпълкома. Също пробва няколко частни бизнеса, преди да се върне във футбола, като няколко пъти беше директор в ЦСКА. Учи за треньор.
Христо Стоичков
Също нахлу мощно в треньорството, като първо беше национален селекционер на България. Водеше испанския Селта, южноафриканския Мамелъди и българския Литекс. За две седмици и ЦСКА. Сега е коментатор на мексиканска телевизия и акционер в ЦСКА-София.
Треньор: Димитър Пенев
Води няколко пъти любимия ЦСКА, за кратко беше и в националния отбор. Помагаше още на Спартак Варна и Литекс. Сега е почетен президент на ЦСКА-София.

Французите

Франк Созе
Халфът опита поста на мениджър в шотландския Хибърниънс, където е със статут на идол. Беше уволнен след само един сезон. Това не попречи за краткия период да бъде написана книга "Има само един Франк Созе". Сега коментира за френски телевизии.
Ерик Кантона
Голмайсторът за Франция се занимава с какво ли не. Участва в няколко филма, дори режисира един. Рекламно лице на марка спортна екипировка, френски автомобили, лотария в Ирландия. През 2011 г. прие да се завърне на 45-годишна възраст на терена с екипа на Ню Йорк Космос. Уволниха го, след като наби фотограф. Дълги години треньор на френския национален тим по плажен футбол. Прочу се с акции срещу банките, искаше да става президент на родината си.
Еманюел Пти
Дългокосият халф е близо до футбола. Първо като анализатор за френски медии, после като посланик на турнирите за бездомници. Отряза си прочутата грива срещу близо 50 000 евро, които дари. Сега е лице на прочут онлайн брокер.
Бернар Лама    
Игра до 38-годишна възраст. След още 5 години се пробва като треньор на Кения, консултант по други африкански федерации. Участва редовно по благотворителни мачове и бенефиси.
Жан-Пиер Папен 
И великият голаджия игра до 38 години, след което се зае с треньорство. Не особено успешно. Започна с аматьорски тим, после мина за по сезон през Страсбург, Ланс и Шатору. Сега коментира за спортен канал от Близкия изток.
Лоран Блан
И той се порадва на дълголетие на терена - до 38 години. После Президентът, както е известен бившият защитник, направи успешна кариера като треньор - в Бордо, Франция, и ПСЖ. От Париж си тръгна с неустойка от 22 милиона евро, така че може да си позволи ролята на безработен за момента.
Пол Льо Гуен
Халфът също се отдаде на треньорство с променлив успех. Водеше Рен, Лион, Глазгоу Рейнджърс, ПСЖ. Беше селекционер още на Камерун и Оман. Изявява се редовно по телевизиите, даде гласа си за една от версиите на популярна футболна електронна игра.
Марсел Десаи
Никаква изненада - и той приключи с футбола едва на 38 години. Канарата коментира за английските BBC и ITV. Посланик е на различни кампании на ФИФА, ганайското правителство, на фондации за помощ на африканските деца. Даде името си за компютърна игра.
Ален Рош
След края на кариерата си даде още 15 години на любимия ПСЖ като ръководител. Сега бившият защитник е консултант на Canal3.
Дидие Дешан
Капитанът на Петлите в онази ноемврийска вечер се отказа от футбола на 33 години и веднага пое Монако. Прави суперуспешна кариера като треньор в Ювентус, Марсилия, а сега води националния на Франция.
Рейнал Педрос
Пропускът му при дузпите на Евро'96 срещу Чехия му навлече неприятности до края на кариерата. Фенове и медии така и не простиха на Педрос. Техничарят игра чак до 2011 г. по втородивизионни отбори. После изкара диплома за треньор и пое аматьорски тим, но не се задържа. Сега е коментатор на телевизионен канал и съветник на президент на слабака Орлеан.
Селекционер
Жерар Улие

След гръмкия шамар Франция даде рамо на Улие и го прати първо треньор на юношеските национали, а после на младежките. Разбира се, паметен му е престоят в Ливърпул, където спечели Шампионската лига. После взе Лион, а последно води Астън Вила. Получи сърдечен удар в Бирмингам и оттогава е пенсионер.