България загуби златен шанс за атака на баражите в европейските квалификации за Мондиал 2018. "Лъвовете" оцапаха пейзажа в група "А" с нелепа загуба 1:2 при гостуването си на Беларус, дошла след глупави грешки пред нашата врата.

Домакините поведоха на "Арена Борисов" преди повичката от дузпа. Чорбаджийски нескопосано събори Лаптев в наказателното поле и Сиваков откри резултата. През второто полувреме нашите се хвърлиха в атака, но в края на мача отново получиха безумен гол. Савитски се изгаври с нашия вратар Николай Михайлов, вкарвайки с параболичен удар от над 20 метра.

В самия край на мача Георги Костадинов върна един гол, но след дъжд качулка. След загубата и останалите резултатите в другите мачове от групата България остава на четвърто място в класирането и до голяма степен сдаде фронта за световното.   


Българският отбор започна предпазливо мача и остави съперника да играе повече с топката. Домакините опитаха да натиснат, но в началото "лъвовете" се държаха стабилно, без да допускат опасности пред своята врата. Беларусите разчитаха предимно на центрирания в нашето наказателно поле, при които вратарят Ники Михайлов нямаше особени проблеми.

В 14-ата минута нападателят на Беларус Лаптев падна в наказателното поле след единоборство с Чорбаджийски, но реферът Матей Юнг подмина претенциите за дузпа. Малко след това Алисейко от фаул изстреля коварен шут от около 30 метра и топката тупна точно пред плонжа на Михайлов, но нашият вратар изби в корнер.

В 21-ата минута дойде и първият шанс за България. Спас Делев изведе Станислав Манолев на добра позиция отдясно, който стреля по диагонала, но Черник изби в ъглов удар. Към средата на полувремето "лъвовете" изравниха играта и по-често започнаха да атакуват към противниковата врата. Далечни удари на Ивелин Попов и Александър Тонев обаче се оказаха твърде далеч от целта.

Точно при по-силните моменти на нашите, индивидуална грешка в защита им изяде главата. В 33-ата минута Чорбаджийски отново събори Лаптев в наказателното поле и този път съдията Матей Юг посочи бялата токчал.

От повторенията се видя, че отсъждането беше справедливо. Сиваков вкра от бялата точка, макар малко да не достигна на Ники Михайлов да спаси, който уцели ъгъла, но топката мина под плонжа му - 1:0.

В края на полувремето отново имаше напрежение пред нашата врата. Лаптев стреля от границата на наказателното поле, но Михайлов спаси. В същото време капитанът на България Светослав Дяков получи жълт картон, който го вади от следващия мач от квалификациите срещу Швеция в края на август.

След почивката България заигра далеч по-агресивно в атака и по-солидна преса в средата на терена. Това даде резултат и още в първите минути на второто полувреме нашите създадоха голямо напрежение пред вратата на Беларус след няколко поредни центрирания, но беларуската защита все пак се справи.

В 55-ата минута Тонев отново се пробва от дистанция и този път намери вратата, но Черник улови сигурно. В този момент обаче Спас Делев се контузи и трябваше да бъде принудително заменен, като на негово място на върха на атаката застана Андрей Гълъбинов. Натискът на "лъвовете" обаче бе твърде рехав. Отново далечни удари на Тонев и Занев не бяха проблем за Черник.

В 80-ата минута от нищото Беларус стигна до стори гол. Савитски получи топката извън наказателното поле и с прехвърлящ удар от над 20 метра направи за смях Николай Михайлов.

До края на мача нашите се хвърлиха в отчаян натиск и в продължението на двубоя все пак стигнаха до гол. След центриране отдясно Георги Костадинов с диагонален удар разпечата на беларусите, но твърде късно. За повече нямаше време и за съжаление си тръгнахме с празни ръце от Борисов.

Беларус - България 2:1

1:0 Сиваков 34-дузпа
2:0 Савитски 80
2:1 Костадинов 90+1

Беларус: Черник, Драгун, Матвейчик, Филипенко, Алисейко, Политевич, Савитски, Сиваков, Маевски, Лаптев, Баланович

България: Михайлов, Стр. Попов, Чорбаджийски, Божиков, Занев, Дяков, Костадинов, Тонев, Манолев, Ив. Попов, Делев