Галерия

България завърши 1:1 с Косово в квалификация за Евро 2020 и така направи втора издънка в група "А", след като преди дни родните ни национали извъртяха равенство и срещу Черна гора.

Така "лъвовете" ни имат едва две точки от първите си два мача в групата ни, където са още отборите на Англия и Чехия.

На стадиона в Прищина успяхме да дръпнем в резултата чрез Васил Божиков в края на първото полувреме, но след почивката домакините изравниха с гол на Зенели.

Трябва да се признае, че футболните ни национали отново не показаха нужното ниво. Допускахме груби грешки в защита, халфовете ни трудно връзваха играта, а в атака бяхме повече от плахи и апатични.

Домакините показаха повече достойнства и създадоха половин дузина чисти голови положения пред Николай Михайлов.

Това бе изключително важен мач, който не успяхме да спечелим и сега ще се надяваме отново на чудо, за да стигнем поне до второто място в групата ни. 


Срещата започна със страхотен шанс за България. Още във втората минута Ивелин Попов бе изведен отдясно, но прибързано стреля и Мурич без проблеми улови топката.

Последваха спокойни моменти, в които действията се развиваха в средата на терена. В 9-ата минута България извади късмет. Рашица бе изведен зад защитата на "лъвовете", подмина технично Николай Михайлов, след което стреля към празната врата, но Антон Недялков в последния момент с шпагат изчисти от голлинията и ни спаси от сигурен гол.

Малко по-късно двата отбора едва не се хванаха за гушите, след като Рахмани блъсна с две ръце Кристиян Малинов при спряна игра, но не последва дори жълт картон. Съдията Мажейка успя да помири играчите и ги предупреди само устно.

Още в следващата атака отново се стигна до батална сцена. Войвода влезе брутално на Спас Делев. Последва блъскане от страна на Антон Недялков, който потърси сметка на Войвода за безумното му проява. Всичко завърши с жълти картони за Войвода и Недялков.

В 25-ата минута Мурики се озова на чиста позиция, но не успя да нанесе удар от точката на дузпата и това ни спаси. Десет минути по-късно с пропуск се отчете и Целина. Той навърза защитата ни, след което нанесе остър удар от границата на наказателното поле, но Николай Михайлов спаси.

В 39-ата минута България вкара. Тодор Неделев изпълни ъглов удар и качи топката на главата на Васил Божиков, който майсторски я заби във вратата на Косово за 0:1.

Последва нов шанс за "лъвовете" ни, но страхотна контра на отбора ни бе спряна с несъществуваща засада на Симеон Славчев. В края на полувремето Николай Михайлов направи поредно спасяване след удар на Рашица. 

Втората част започна с натиск за домакините, но България можеше да вкара. В 52-ата минута "лъвовете" сътвориха страхотна контра, при която Ивелин Попов не успя да нанесе точен удар, но топката попадна в Малинов, който стреля мощно, но право в тялото на защитник на Косово.

След това положение действията се пренесоха изцяло в нашата половина. Четири минути по-късно косоварите нацелиха лявата греда зад Михайлов,а в 61-ата минута успяха да изравнят. Тогава Бодуров сгреши една топка, която попадна в Зенели, който с мощен удар от дъгата на пеналта успя да изненада Николай Михайлов и да вкара за 1:1.

Домакините можеха да стигнат до пълен обрат само след пет минути, но центриране на Халими бе отразено от Михайлов. Постепенно темпото на игра спадна, а Петър Хубчев потърси свежест в състава, след като направи и трите си смени. В игра се появиха Петър Занев, Валентин Антов и Мартин Минчев.

Косово търсеше по-настоятелно победата, но Рашица направи пореден пропуск в 84-ата минута. След само 180 секунди Зенели стреля от фаул и малко не му достигна да се превърне в герой за своя тим. Рашица в последната минута за пореден път загуби битката с Михайлов и това бе всичко за този мач.

Косово- България 1:1

Голмайстори: 

0:1 Васил Божиков 39
1:1 Арбер Зенели 61

Косово: Ариянет Мурич, Амир Рахмани, Фидан Алити, Мергим Войвода, Хекуран Криезиу, Херолинд Шала (59-Едон Жегрова), Берсант Целина (58-Бесар Халими), Арбер Зенели, Милот Рашица, Бенямин Кололи (77-Леарт Пакарада), Ведат Мурики

България: Николай Михайлов; Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков; Георги Костадинов (80-Валентин Антов), Кристиан Малинов (76-Мартин Минчев), Симеон Славчев, Тодор Неделев, Ивелин Попов, Спас Делев (68-Петър Занев)