Красимир Балъков е новият селекционер на националния отбор по футбол. Легендарният футболист бе утвърден на поста на днешното заседание на изпълкома на БФС. 

Балъков замени Петър Хубчев, който подаде оставка. Договорът на новия селекционер влиза в сила от 1 юни и е до края на световните квалификации през ноември 2021 година. 

Помощници на Балъков ще бъдат Станислав Генчев и Йончо Арсов, а треньор на вратарите - Калоян Чакъров. В щаба ще има и анализатор - Иван Славов, който ще предоставя важни данни за стратегиите на националния отбор. 

"Благодаря на човека, който се съгласи в този труден и деликатен момент толкова скоро до мачовете с Чехия и Косово. Един от най-големите футболисти на нашето време и въобще - Красимир Балъков. Това говори много за него. Пожелавам му късмет да класира отбора на Евро 2020. Хубчев беше раздвоен, има оферта от клуб и го разбирам. Той направи добра основа, никой не го е гонил, той сам реши, че иска нещо друго", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

Името на Балъков като селекционер на националния отбор се завъртя в медийното пространство преди гостуването на Косово през март, но самият той отрече тогава да е имало преговори по този въпрос. 

"Преди два-три месеца тази тема не стоеше на дневен ред за мен, а предполагам и за БФС. Но затова футболът е велика игра и има много неизвестни. Поздравявам журналистите за оракулските способности, все пак познахте. Благодаря на ръководството на БФС за голямото доверие към мен. Наясно съм с малкото време, което имам в тези квалификации и голямата отговорност. Това е голямо предизвикателство, няма по-голямо нещо от това да бъдеш национален селекционер. Ще дадем всичко по нашите сили за класиране на националния отбор на европейското първенство. Но ние не сме магьосници, идват други квалификации и ние отново ще опитаме", заяви Красимир Балъков.

Той ще изпълни ангажимента си към Етър и ще завърши сезона на кормилото на великотърновски.

"С Етър ще завърша сезона, разговарял съм с ръководството. Няма да има проблеми. Станислав Генчев ще бъде в моя екип за първите квалификации, а след тези две квалификации вероятно той ще се прибере във Велико Търново", каза Балъков.