Капитанът на националния отбор на България по футбол Ивелин Попов осъди расистките скандирания по време на мача с Англия в София, съобщи "Индипендънт".

Двубоят в понеделник вечерта, който завърши с победа с 6:0 за островитяните, на два пъти беше прекъсван през първото полувреме заради расистки прояви на малка част от публиката на Националния стадион "Васил Левски".

Попов говори с хора от публиката на почивката на мача заради проблема.

"Важно беше да говоря за това, защото е сериозен проблем за всички, за нашата федерация, за Англия и ако бяха казани още лоши думи, дори още само веднъж, те може би нямаше да завършат мача. Тогава щеше да има голямо наказание, а това нямаше да бъде добре за българския футбол", коментира Попов.

"Ние сме 11 на 11, цветът на кожата няма значение, не е проблем, всички сме еднакви, ние сме едно голямо футболно семейство. Само ние, ако сме обединени, можем да спрем тези лоши неща", допълни той.

Попов призна, че запалянковците са били ядосани от развитието на мача, но смята, че неговите думи може би са помогнали за успокояване на обстановката след почивката.

"Нормално е, защото през първото полувреме резултатът беше 0:4, те бяха ядосани и ми казваха: "въобще не ни говори". Но когато започнеш да говориш с тях, в последствие те разбират. Мисля, че през второто полувреме нещата бяха по-добре", каза той.

Капитанът на България допълни, че се чувства неудобно от случилото се.

"Естествено е, че ми е неудобно. Не искам това да се случва. Това не е добре за федерацията и за нашата страна. Как да се чувствам? Не е приятно, защото не играхме добре, загубихме с 0:6 и това, което стана, беше ужасно. То трябва да спре. Тук имаме отбор като Лудогорец, който има играчи от всяка държава."

"Не съм чувал за подобен проблем в българското първенство и не разбирам защо феновете направиха това, защото много от нашите запалянковци са привърженици на английския футбол. Имаме фенклубове на Челси, Ливърпул, Манчестър. Невероятно е и не знам защо го направиха. Не мога да си го обясня, изненадан съм. Във всеки голям град в България има по няколко фенклуба на големите английски отбори", каза още Попов.