Националният селекционер на България Георги Дерменджиев започва 2020 г. с мисълта за предстоящите мачове на България в плейофите в Лига на нациите. "Лъвовете" посрещат Унгария на 26 март на стадион "Васил Левски". При успех България ще приеме победителя от мача Исландия - Румъния. Прескочим ли и това препятствие, отиваме на Евро 2020. Пред "България Днес" Георги Дерменджиев говори за ситуацията в отбора сега.

- Г-н Дерменджиев, във футболните среди се коментира възможността Ивелин Попов да се завърне в националния отбор. Каква е ситуацията към момента?
- Разговорите с Ивелин Попов предстоят. Трябва да използваме целия наличен потенциал, с който разполага българският футбол. Нямаме право да се лишаваме от качествени играчи. Ивелин Попов се е доказал в националния отбор и може да ни помогне в баражите за Лига нациите. Сега не мога да гадая дали той ще се съгласи да се завърне. Времето ще покаже.

- Баражите за Лига на нациите може да напълнят стадион "Васил Левски" за първи път от доста години. Доколко влияе на отбора положителната енергия, завладяла феновете след жребия, отредил ни да бъдем домакини на решаващите мачове?
- Цялостната нагласа преди баражите трябва да бъде положителна, но без да се изпада в крайности. Вече започва да се говори как Унгария е отбор, който ние можем да бием, как ако се паднем с Румъния, ще ги елиминираме. Тенденцията трябва да бъде да търсим обединение на фенове и отбор в едно цяло. Това ще помогне най-много на момчетата и ще им даде кураж.

- От какво най-много се нуждаят футболистите на България преди мачовете през март?
- От позитивно отношение към отбора и разум. Тези момчета представят България и трябва да има уважение към тях. Не ни е нужно излишно нагнетяване на напрежение. Разбирам желанието на всички да помогнат на отбора, но е важно да бъдем умерени и реалисти. А не още отсега да се говори какъв крах ще бъде, ако не се класираме, и отново да се изпада в крайности.

- Нашият съперник Унгария не бърза с реакции и коментари за гостуването си в София. Предпочитат да запазят мълчание. Това вероятно е част от цялостния им план за подготовка преди баража?
- Да, от техния лагер не се правят изявления. Ясно е, че те също ще опитат всичко възможно, за да се класират и да грабнат шанса си. Да бъдеш част от голям форум като Евро 2020 е нещо много голямо. Това създава огромни перспективи пред футбола на всяка една от държавите, които участват.

- Готови ли са българските футболисти да покажат така желаното от всички себераздаване в решителните мачове?
- Всички българи искат отборът ни да се класира на Евро 2020, а най-много го искат футболистите. Нужно ни е както себераздаване, така и спокойствие. Дай Боже и съдбата да е на наша страна в мачовете през март в Лига на нациите.