След негативните резултати на националния отбор в турнира Лига на нациите, съвсем вероятно е нашият тим да завърши последен в своята група и да изпадне от Дивизия „B“ в Дивизия „C“. 

Или друго казано – да се върнем там, откъдето дойдохме и където с Петър Хубчев постигнахме добри резултати. Както е известно, днес гостуваме на Ейре в Дъблин, като само и единствено победа ще ни задържи в тази дивизия.

Но какво ни носи това? Плюсът е престиж, че сме сред 32-те по-силни на хартия отбори в Европа. Отделно от това, БФС получава по-големи приходи, защото сме в Дивизия „В“. Но пък и негативните моменти са доста. Например в по-горната дивизия ни бият много повече. 

Едно е да мериш сили с класиралите се на Евро 2020 Уелс и Финландия, а съвсем друго с отбори като Словения и Кипър, които също ще гледат като нас европейското по телевизията. И стигаме до най-важния момент в този доста сложен за разбиране турнир Лига на нациите. 

При победа над Ейре днес и наше оставане в Дивизия „В“, евентуални съперници за следващото издание на надпреварата, което ще се проведе през 2022/23, ще са отбори като Хърватия, Чехия, Русия, Швейцария или Швеция, докато ако отпаднем, ще трябва да се борим с тимове от рода на Беларус, Люксембург или дори Армения. 

Тоест пътят към Евро 2024 ще е много по-лесен от Дивизия „С“, отколкото от Дивизия „Б“. След време никой няма да си спомня, че Северна Македония, която толкова даваме за пример, стигна до европейското през Дивизия „D“, като по пътя си мина през отбори като Гибралтар, Армения и Лихтенщайн, а след това през Косово и Грузия. Тези съперници може би и ние ще ги бием.

Материал на "Монитор"