Изпълнителният комитет на БФС се събира утре на свое заседание, като една от най-важните непосредствени точки за решаване е избор на национален селекционер. Световните квалификации за Катар 2022 започват през март и реално няма никакво време да се отлага този избор.

Пред селекционера на националния отбор ще има една или максимум две възможности да събере отбора. На 25-и март България посреща Швейцария в първата среща от група С. Малко над 70 дни остават до този мач.

Към настоящия момент проверка на БТА показва, че вариантите за национален селекционер пред временния президент на БФС и колегите му от Изпълкома са три. Единият вариант е да бъде промотиран селекционера на младежите до 21 години Александър Димитров, който направи доста позитивна кампания.

Вторият вариант е да бъде повикан български треньор, който е с приличен опит зад граница. В тази група попадат Ясен Петров, а също така и Стойчо Младенов.

Третият вариант е Георги Дерменджиев да получи нов кредит на доверие и нов договор.

Александър Димитров е известен като човек, който не спира да търси своето развитие, теоретично подготвен почти перфектно. Ясно е, че подкрепата за Димитров ще дойде от първия вицепрезидент Емил Костадинов, който отговаря за младежкия и юношеските национални отбори и познава в детайли работата му.

Ясен Петров също е разглеждан като млад, диалогичен и амбициозен. Но не е работил активно от лятото на 2019-а година, когато приключи вторият му период в китайския Шъдзяджуан.

След като минаха бурните страсти около неудачното представяне на националния отбор в турнира Лига на нациите, Дерменджиев представи доклад за работата си и описа всичко. Факт е, че чисто като статистика в решителния бараж с Унгария - макар и нашите да отстъпиха с 1:3, статистиката е в полза на България.

Липсваха и важни футболисти като Георги Костадинов, който се контузи в глезена. След това коронавирусът се настани трайно в отбора и трите последни срещи от кампанията минаха под знака на постоянното допълване на дебютанти, тъй като болните бяха повече от здравите.

На фона на всички тези събития Дерменджиев няма как да каже, че дори и в един мач е могъл да разчита на най-доброто, с което разполага българския футбол. Но пък има и нещо хубаво в лошото- много хора получиха шанс и бяха тествани как изглеждат с националната фланелка. Така че ако продължи работата си, Дерменджиев наистина ще има шанса да стартира втори етап с пълен състав, добавени младежи от наборите 1998 и 1999 и позната обстановка.

Освен национален треньор, Изпълнителният комитет на централата трябва да утвърди и треньор на младежите, както и на юношеските национални отбори. Отличната работа там на Ангел Стойков с предишните генерации в U19 е плюс за младия специалист, който като минимум ще остане на тази позиция, а може и да получи повишаване.

При юношите (младша възраст) селекционер е Йордан Петков. Трябва обаче БФС да избира и треньор на набор 2006, които трябва да започнат живота си като самостоятелен и единен тим, а не да бъдат събирани по региони.