Швейцария се подигра с България и след победно 3:1 записа изключително лесна победа в първа среща от световните квалификации за Катар 2022. 

Головете за гостите забиха Емболо (7), Сеферович (10) и Шакири (13). Почетното попадение за родните национали вкара Кирил Десподов (46). Срещата беше и дебют за Ясен Петров.

Играта на "лъвовете" в този мач бе повече от комична. През първото полувреме футболистите на Ясен Петров предизвикаха само смях с изявите си в София. В защита бяхме трагични, в средата на терена не можехме да вържем два паса, а в атака се представихме меко казано апатично. 

Трите попадения за Швейцария и то в първоначалните 13 минути на мача, най-точно описват състоянието на този велик спорт в България. Пълна пародия на национален отбор и е крайно време управниците от БФС да слязат на земята и да вземат кардинални решения за бъдещето на футбола ни.

Трябва да се отбележи, че България има само два успеха в последните си 23 официални мача. Срещу 7 равенства и цели 14 поражения. За последно спечелихме официален мач на 17 ноември 2019 година срещу Чехия с 1:0.

Двубоят започна кошмарно за националите. Нападателят на Борусия (Мьонхенгладбах) Брес Емболо откри в 7-ата минута за гостите след удар с глава. Харис Сеферович удвои отблизо в 10-ата минута. Капитанът Гранит Джака вкара трети гол в 13-ата от аутлинията след груба грешка на Пламен Илиев.

Кирил Десподов успя да намали резултата в самото начало на второто полувреме, когато пресече пас на швейцарците назад и простреля вратата на Ян Зомер.

При удара българинът беше улучен в глезена от Емболо и беше заменен от Спас Делев. След това националите поизравниха играта и имаха още няколко положения за гол.

В 61-ата българският капитан Георги Костадинов пропусна да се разпише отблизо с глава. Дебют за националния отбор направиха влезлите като резерви през второто полувреме Илиан Илиев-младши и Момчил Цветанов. В края на мача Илиев отрази удар от близо на швейцарците.

Следващата среща за България от тези световни квалификации е домакинство на Италия. Двубоят е в неделя от 21.45 часа на стадион "Васил Левски".

България - Швейцария 1:3

Голмайстори: 

0:1 Емболо (7)

0:2 Сеферович (10)

0:3 Шакири (13)

1:3 Десподов (46)

България: 23. П. Илиев, 2. Попов, 3. Занев, 14. Димов, 15. Божиков, 6. Сисиньо, 7. Костадинов, 16. Малинов, 17. Йомов, 11. Десподов, 20. Д. Илиев 

Швейцария: 1. Зомер, 2. Мбабу, 13. Родригес, 4. Елведи, 5. Аканджи, 14. Цубер, 8. Фройлер, 10. Джака, 23. Шакири, 7. Емболо, 9. Сеферович