В навечерието на третия мач на нашия национален отбор в Група С на световните квалификации – тази вечер срещу Северна Ирландия в Белфаст, специално за „Мач Телеграф“ говори един бивш именит национал на съперника. Той на всичкото отгоре вече навъртя година и 4 месеца като треньор у нас. 40-годишният Уорън Фийни, който има 5 гола с фланелката на родината си, е напът да върне благоевградския "Пирин" там, където му е мястото – във футболния елит на България. Темата ни на разговор сега обаче не са „орлетата“, които са на върха във Втора лига, а днешният мач в Белфаст.

- Г-н Фийни, националните отбори на Северна Ирландия и България излизат един срещу друг в сходна ситуация – след загуби с по 0:2 от Италия...

- И не само това. Ние имаме един триумф в последните 12 мача, и то с дузпи в баража срещу Босна и Херцеговина в Сараево, а вие сте били само веднъж в последните си 11 срещи. Плюс това в момента мениджърът на Северна Ирландия Иън Бараклъф и Ясен Петров играят със схема с трима централни защитници. Вие отскоро я прилагате и съответно е нужно повече време за отработване. Затова и трябва да сте по-благосклонни към Ясен. Бараклъф тренира с тази защитна постройка, която прелива от 5-3-2 в 3-5-2, от доста време. Иначе преди предпочитаната схема на националния отбор на Северна Ирландия беше 4-3-3. Като цяло очаквам да стане битка. Този, който изтръгне три точки, ще вземе предимство пред другия.

- Очаквате ли промени в състава на Северна Ирландия в сравнение с мача с Италия? Ясно е, че съставът при 1:2 в контролата със САЩ беше експериментален...

- Така е – очаквам срещу България да излязат преимуществено тези, които играха срещу италианците. Това, което бих предвидил, е че Стюърт Далас, който игра в първия мач от квалификациите като ляв халфбек, ще се върне в средата на халфовата линия, както играе в "Лийдс". Така той ще застане до Стивън Дейвис от "Рейнджърс". На левия фланг пък би трябвало да бъде Джамал Люис от "Нюкасъл", който, предполагам, се е оправил от разтежението си.

- Познавате ли лично Иън Бараклаф?

- Да.

- Обади ли ви се вече той за съвети относно това как да подходи спрямо моментното състояние и играчите в националния тим на България?

- Не, никой от Белфаст не ме е търсил. Затова пък си побъбрих с Ясен Петров. Получи се много хубав разговор. Аз харесвам много Ясен – определено разбира футбола. Той ме потърси още преди време, а аз в духа на колегиалността му казах какво мисля, без да взимам каквото и да е страна.

- Излиза, че сте дали информация на Ясен за северноирландския тим, така ли?...

- Поговорихме си добре – разбирайте го както искате (смее се). Вижте, аз съм влюбен в България. Ако ме попитате направо за кого ще стискам палци в сряда вечер за мача в Белфаст, няма да мога да ви дам категоричен отговор...

- Преди 20 години пак срещнахме Северна Ирландия в световните квалификации, но вие още не бяхте национал. Не играхте и в контролата през 2008-а, когато ви бихме с автогол. Защо?

- Мисля, че бях контузен по това време. Със сигурност малко по-късно – през 2009-а оперираха хълбока ми, което ме извади от игра за около пет месеца. Иначе от 2001-ва си спомням зрелищния мач в София, когато ни бихте с 4:3. Пред очите ми са двата гола на Мартин Петров.

- Какво ви беше отношението към българския футбол, преди да дойдете у нас?

- Възхищавах се, естествено, на големия ви отбор от САЩ през 1994-а. Петър Михтарски, който е легенда в Благоевград и е част от четвъртите в света, ми е разправял фантастични истории от онова лято. Разбира се, централно място заемат „тренировките в басейна“. Имахте невероятен отборен дух – той си личеше на терена.

- Но освен дух трябват и умения, нали?...

- Няма спор. Но вашият отбор тогава направо извираше от талант. Чест за мен беше да се видя с Красимир Балъков – един от извънземните ви футболисти. Да не говорим за Христо Стоичков! За мен той е в Топ 5 на нападателите в света изобщо. Там място има и Димитър Бербатов.

- А от сегашните ни национали прави ли ви някой впечатление?

- България и сега има опасни футболисти, които могат да причинят много щети на Северна Ирландия. Говоря за Спас Делев - той е изключително полезен, а има и голов нюх. Казвам го като бивш нападател. Димитър Илиев пък е рядко интелигентен футболист. Визията му на терена е забележителна. Валентин Антов има бъдеще, важното е да е постоянен.

- А кои са най-опасните за нас от Северна Ирландия?

- Този, който е опората на сегашния национален отбор на Северна Ирландия, не е отпред, а отзад. Става въпрос за Джони Евънс. Защитник с огромен опит, с трофеи в "Манчестър Юнайтед. Вижте как се представя сега в "Лестър". Той може да се включва и напред. Не забравяйте и капитана Стивън Дейвис, който на 36 години стана шампион на Шотландия с "Рейнджърс"...