Ясен Петров, селекционерът на България, е наясно със стартовия състав за контролата със Словакия. Опитният специалист ще търси първи успех начело на тима с Атанас Илиев на върха на атаката. Таранът на "Ботев" (Пд) е предпочетен пред Андрей Гълъбинов от "Специя", но самият треньор даде да се разбере, че всички 26 играчи ще запишат участие в мачовете със Словакия, Русия и Франция. 

Наставникът отново има кадрови проблеми, след като от сметките му отпаднаха Димитър Костадинов, Антон Недялков, Кристиян Димитров, Георги Костадинов и Георги Йомов. В Австрия, където ще се проведе проверката, травма получи и халфът Кристиян Малинов, с което допълнително се усложни ситуацията пред Петров. Под рамката той ще предпочете Даниел Наумов, записал дебют по-рано през годината. В отбрана ще си партнират "италианците" Валентин Антов и Петко Христов, подвизаващи се на Апенините, а Васил Божиков ще бъде използван като ляв краен бранител. На десния бек пък се очаква да стартира Иван Турицов, след като в състава изобщо не попаднаха Страхил Попов и Сисиньо. За играча на ЦСКА това ще бъде едва втори двубой за представителния тим, след като вече записа дебют при Георги Дерменджиев в проверката с Беларус (0:1) в София.

В халфовата линия Петър Витанов отново е с най-големи шансове да стартира сред 11-те, след като вече бе използван в мачовете с Италия и Северна Ирландия, пише "Труд". Същото важи и за Ивайло Чочев, който от лятото ще премине в "Лудогорец". Зад Атанас Илиев пък България ще разполага с трима офанзивни - Кирил Десподов, Божидар Краев, който досега не попадаше в сметките на селекционера, и Момчил Цветанов.

Дебют на този лагер сбор се очаква да запишат Лъчезар Котев от "Арда" и Георги Минчев от "Локомотив" (Пд). Първи минути се очакваше да запише и Димитър Костадинов, собственост на "Септември" (София), но 21-годишният халф се контузи в мач с "Левски" от Първа лига.

България има 7 мача срещу Словакия, но и само 2 победи. Последният мач между двата тима бе през 2006-а, когато "трикольорите" отстъпиха с 1:3. Всички мачове между двата отбора са били с неофициален характер.