България допусна тежка загуба с 1:3 при гостуването си на аутсайдера Литва в мач от група "С" на световните квалификации.

"Лъвовете" се представиха много слабо във Вилнюс и с лека ръка заличиха отличното си представяне от месец септември, когато измъкнахме 1:1 като гост на Италия, победихме балтийците с 1:0 в София и разбихме с 4:1 Грузия у нас.

Днешната среща можеше да се развие по друг начин, ако в 14-ата минута Димитър Илиев не беше изпълнил по безобразен начин дузпа, която вратарят на домакините Ернестас Шеткус спаси с лекота. Малко по-късно Юстас Ласикас изведе Литва напред, а България изравни в 64-ата минута чрез Кирил Десподов.

Балтийците обаче продължиха да бъдат по-добрия отбор на терена и стигнаха до заслужен успех с две попадения на Фьодор Чернуч, който се разписа в края на мача. Другата лоша новина е, че Валентин Антов получи жълт картон и ще е наказан за домакинството на Северна Ирландия във вторник.

Така България остава без победа като гост в световна квалификация от 2013 г. насам, като за последно надделяхме над Малта. Ще пропуснем и пореден голям форум, защото имаме едва 5 точки от 6 кръга и сме далеч от първите две места. От своя страна Литва спря серията си от 9 поредни загуби и събра първи точки в групата ни, но остава на дъното.  


Ясен Петров направи много промени в състава, победил балтийците преди месец. С контузии са вратарят Георги Георгиев, капитанът Георги Костадинов и Антон Недялков, който е пазен за домакинството Северна Ирландия. Атанас Илиев беше наказан за срещата. Така Димитър Илиев поведе атаката ни, с лентата излезе Васил Божиков. Мартин Луков беше предпочетен от Иван Караджов и Светослав Вуцов. 

Противно на очакванията, мачът започна интересно и още в 1-ата минута Кирил Десподов центрира от фаул, Васил Божиков засече на далечната греда, но в аут. Отговорът на Литва беше светкавичен и още в следващата атака Каролис Лаукземис беше изведен и стреля опасно по диагонала, но на милиметри от целта. По-късно Тодор Неделев засече от воле с левия крак, но много над напречния стълб.

В 14-ата минута България получи дузпа, след като Петко Христов беше повален в наказателното поле след изпълнение на корнер. Решението на главния съдия Евгени Арановски от Украйна предизвика сериозни претенции от страна на домакините, но ВАР потвърди нарушението. Зад топката застана Димитър Илиев, но изпълнението му беше много несериозно и вратарят Ернестас Шеткус улови слабия удар по земя без никакви проблеми.

Само четири минути по-късно Литва поведе. Арвидас Новиковас проби по левия фланг, намери непокрития Юстас Ласикас, който с хубав удар преодоля Мартин Луков за 1:0! "Лъвовете" отговориха с неточно изпълнение на Георги Йомов от дистанция. В средата на полувремето Неделев отправи страхотен диагонален шут, но Шеткус изби с една ръка в корнер.

В 38-ата минута вратарят на Литва се отличи с нова добра намеса след изстрел на Десподов. 6 минути след подновяването на играта България оцеля. Ласикас проби и центрира в наказателното поле, където Викинтас Сливка засече. Топката летеше към сглобката на вратата, но Антов с чудесна намеса пресече пътя й.

В тези минути домакините стояха по-добре на терена и не се виждаше как възпитаниците на Ясен Петров ще стигнат до изравнителен гол. И в 53-ата минута Ласикас беше изпуснат от централните защитници и последва удар, но право в обсега на Луков.

След час игра селекционерът ни взе мерки и пусна в игра Илиан Илиев и Ивайло Чочев, които смениха съответно Кристиан Малинов и Петър Витанов. И това се оказа отличен ход, защото бившата звезда на Черно море подаде към Десподов, който беше фаулиран пред наказателното поле. Зад топката застана голмайсторът на Лудогорец, който с чудесно изпълнение матира Шеткус за 1:1!

В 73-ата минута Литва отново можеше да поведе, след като Роландас Баравикас направи двойно подаване със свой съотборник и излезе на добра позиция, но ударът му беше неточен. Шест минути по-късно гредата спаси България. След центриране от фаул, Линас Климавичус се измъкна и засече с глава, но късметът покри "лъвовете". 

В 82-ата минута вече нямаше какво да помогне на България. Фьодор Чернуч беше оставен да стреля фронтално срещу вратата и с мощно изпълнение матира Луков за 2:1. Само 120 секунди по-късно №10 на Литва беше изпуснат от Антов и с глава оформи крайния резултат. 

Литва - България 3:1

Голмайстори: 1:0 Юстас Ласикас (19), 1:1 Кирил Десподов (64), 3:1 Фьодор Чернуч (82, 84)

Литва: 16.Ернестас Шеткус, 8.Егидижус Вайткунас, 2.Линас Климавичус, 6.Бенас Шаткус, 23.Роландас Баравикас, 14.Викинтас Сливка, 13.Линас Мегелайтис (70-Вербицкас), 11.Арвидас Новиковас, 10.Фьодор Чернуч, 17.Юстас Ласикас, 9.Каролис Лаукземис (74-Казлаускас)
Селекционер: Валдас Иванаускас

България: 1.Mартин Луков, 3.Андреа Христов,4.Валентин Антов, 5.Петко Христов, 15.Васил Божиков, 12.Петър Витанов (60-Чочев), 16.Кристиян Малинов (60-И. Илиев), 8.Тодор Неделев, 17.Георги Йомов (73-Йомов), 11.Кирил Десподов, 20.Димитър Илиев (73-Кръстев)
Селекционер: Ясен Петров

Вилнюс, ст.: "LFF" 
Съдия: Евгени Арановски (Украйна)
Жълти картони: Вайткунас, Ласикас, Лаукземис, Валдас Иванаускас (Литва); Антов, Витанов, Йомов (България)