Чака ни тежка битка, но трябва да се опитаме да вземем победата. Това заяви селекционерът на България Ясен Петров на днешната си пресконференция преди утрешното домакинство на Северна Ирландия в световна квалификация от група С в зона Европа.

„При нас напрежение като щаб не допускаме, направихме всичко възможно футболистите да си изчистят главите, утре ни предстои двубой, в който трябва да сме максимално мобилизирани“, започна старши треньорът на родните национали. Той отказа да коментира изказването на Стилиян Петров по-рано през деня, че един национален селекционер трябва да има планове, идеи, да знае как да работи с футболистите.

„Няма да го коментирам, всеки има право на мнение – имам огромно уважение към добрите футболисти, това си е негово мнение. Мога да му пожелая само да е жив и здрав“.

„Да, не е лесно след такъв мач да вдигнеш отбора, при нас разочарованието като щаб беше много голямо, но животът продължава, трябва да сме позитивни, да дадем максимума от нас, да покажем едно различно лице и да не повтаряме грешките, защото от доста време не бяхме правили толкова груби грешки. Винаги правим ротации, при всички положения ще излезем по съвсем различен начин, в съвсем различен състав – надявам се идеята, която имаме, да проработи".

"Да, защо да не съм допуснал грешки? Направихме смени с цел да победим при 1:1 – това ни беше намерението, но не проработи. Никакъв проблем нямаше да затворя мача и да вземем точка – имаше два психологически моменти, когато изпуснахме дузпата и след това, когато искахме да победим след изравнителния гол“.

„Имахме анализ на това, което ние сгрешихме в Литва. Относно предстоящия Конгрес, искам да приключим с тази тема, казал съм си позицията. При всички положения, тези неща, които се пишат, влияят на футболистите – надявам се те утре да са силни и да покажат една добра игра. Ние горе-долу изградихме едно ядро, повикахме още един играч, без да звучи като оправдание, имаме контузени и наказани играчи, които са основни".

"Утре ще направим доста ротации, ще вкараме нови хора, надявам се това да доведе до успех. Той доста тежко преживя това нещо, но преди всичко сме хора, той има моята подкрепа и на колектива. На полувремето Киро беше там и аз пред всички казах, че всеки може да пропусне дузпа. Не съм казвал, че те ще се уморят – указанията бяха, че ако върнем рано гола, можем да обърнем нещата".

"Ние подкрепихме Митко Илиев, защото утре може да пропусне Киро, друг ден може да пропусне Тошко Неделев. Футболът е такъв – има грешка, но трябва да има и прошка. Хората не трябва да бъдат толкова негативни. Аз лично, казвам го като старши треньор, не му се сърдя“, добави още Петров по отношение на състоянието на Димитър Илиев след пропуснатата дузпа срещу Литва.

„Киро имаше проблем, на загрявката решихме, че ще играе – показа характер, този негов проблем го няма. Нямахме никаква мисъл да рискуваме който и да е играч. Изградили сме едно ядро, на което вярваме. Съжалявам, че загубихме, но ние искахме да спечелим, но това е част от пътя – вкарваме млади футболисти, утре ще дебютира още един играч за националния отбор".

"Пожелавам успех на всички, трябва да сме концентрирани и да зарадваме хората – да, не всеки път се получава, но това е част от пътя. Да, тежка загуба беше от Швейцария – още в 12-та минута предадохме мача, върнахме един гол, имахме една ситуация от корнер, но това беше тежка загуба. Мисля, че срещу Италия – това е един страхотен отбор, не смятам, че стояхме зле. Една дузпа, която предреши нещата, имаше мисля и дузпа за нас. Но ние не се оправдаваме, както не го направихме с изкуствения терен в Литва“.

„Не е станало кой-знае какво – ние опитваме, променяме, човек трябва да има търпение. Ние имаме нужда от време и търпение, ако ни го дадат. Ние ще направим всичко възможно да вдъхнем самочувствие на нашите мъже. Трябва да се продължи напред. Каквото съм казал, това е. Стоя зад думите си. Вратата на националния отбор е отворена за всеки, който се представя на добро ниво. Играчи като Ивелин Попов, ако ги извикаш, трябва да играят. Така сме преценили за състава, това е нашият избор за момента".

"Всички имаме лични проблеми, същевременно трябва да работим. Георги Шейтанов ще бъде на мача, има здравословни проблеми, не искам да го коментирам, не е редно да ги споделям с вас. Той е част от нашия екип и сме предани един на друг. Северна Ирландия е един стойностен отбор, утре ни чака много тежка битка – няма да е лек двубоят, но трябва да се опитаме да се противопоставим и да вземем победата“, завърши селекционерът на България.