И Катар се подигра с България на футбол, след като победи с 2:1 плахите ни "лъвчета" и записа победа в контролата между двете страни.

Головете за домакините забиха Афиф (26-дузпа) и Буалем Куки (75). Точен за националите ни бе Кирил Десподов (60).

Националният ни отбор продължава да няма победа като гост вече 3 години и половина. За последно с Петър Хубчев начело „лъвовете“ удариха с 2:1 Словения в Лигата на нациите. Този двубой се игра на 6 септември 2018 г. След това записахме цели 19 срещи, в които така и не успяхме да победим какъвто и да било противник.

Играта на "лъвовете" и в този мач бе разочароваща, като на моменти футболистите на Ясен Петров изпадаха в комични ситуации, като тази при второто попадение за Катар, когато Ники Михайлов не знаеше къде се намира и направи брутална грешка.

Двете попадения на Катар най-точно описват състоянието на този велик спорт в България и е крайно време управниците от БФС да слязат на земята и да вземат кардинални решения за бъдещето на футбола ни.

Във вторник, 29 март, от 16:30 часа селекцията на Ясен Петров се изправя срещу световния вицешампион Хърватия.


Първият удар към вратата на Николай Михайлов дойде още във втората минута. Отправи го Акрам Афиф, който обаче прати топката встрани от целта.

Кирил Десподов осъществи добър пробив отдясно в 11-ата минута, но след това прати топката на дузпата, където нямаше негов съотборник. Минута по-късно защитник блокира удар на нападателя на Лудогорец.

В 24-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Божиков срещу Педро Мигел. Изпълнението на наказателния удар се забави, но в крайна сметка ВАР потвърди решението на арбитъра. Акрам Афиф се нагърби с отговорността и матира Ники Михайлов - 1:0.

Само 120 секунди по-късно вратарят ни се намеси и предотврати втори гол за домакините след удар на Алмоез Али. Капитанът на България Георги Костадинов стреля с глава след статично положение в 34-ата минута, но не уцели вратата, пазена от Баршам. В 40-ата минута бранител блокира удар на Десподов, който е и най-дейният в редиците на "лъвовете".

Тодор Неделев имаше шанс да изравни в 44-ата минута. Халфът на Ботев Пд стреля от пряк свободен удар от дъгата на пеналта, но Баршам изби в корнер. Този шут бе първият ни точен изстрел към вратата на домакините.

Веднага след почивката в игра за нашите влязоха Едисон Йорданов и Георги Минчев. Те замениха Васил Божиков и Мартин Минчев. В 48-ата минута Неделев отправи слаб удар, който не затрудни стража на домакините. Звездата на Ботев Пд опита пак в 51-ата минута, но встрани от вратата.

След паузата нашите показват живец в играта си и осъществяват нещо като натиск. По-агресивната игра на трикольорите се увенча с успех в 60-ата минута, когато Кирил Десподов изравни. Нападателят на Лудогорец бе изведен отлично в наказателното поле от Кристиян Малинов и прати топката в мрежата на Баршам – 1:1.

В 75-ата минута защитата ни заспа, а Николай Михайлов закъсня с излизането си и Буалем Куки вкара втори гол за домакините.

След 80-ата минута България имаше няколко добри атаки, които обаче не бяха завършени точно. В 83-ата Десподов и влезлият като резерва Доминик Янков си попречиха кой да нанесе удар от 10-ия метър.

Във вторник, 29 март, от 16:30 часа селекцията на Ясен Петров се изправя срещу световния вицешампион Хърватия.

Катар - България 2:1

Голмайстори:

1:0 Афиф (25-дузпа)

1:1 Десподов (60)

2:1 Буалем Куки (75)

Катар: Мешаал Баршам, Педро Корея, Мохамед Ваад, Тарек Салман, Али Асад, Акрам Афиф, Карим Будиаф, Хомам Ел Амин, Басам Ал Рави, Буалем Куки, Алмоес Али

България: Николай Михайлов, Иван Турицов, Андреа Христов, Петко Христов, Васил Божиков, Кристиян Малинов, Георги Костадинов, Тодор Неделев, Кирил Десподов, Спас Делев, Мартин Минчев