Новият селекционер на българския национален отбор Младен Кръстаич е бил договорен от БФС през миналата седмица, а от публикуваната снимка на Кръстаич, Борислав Михайлов и Георги Иванов е видно, че това е било отпразнувано на маса. Проверка на „Тема Спорт“ установи, че събитието се е случило във ВИП залата на елитен ресторант в София. Младен Кръстаич е славна фигура в историята на Партизан. Има и богата кариера в чужбина – записва над 200 мача в Бундеслигата за Вердер и Шалке.

Боби и Гонзо са поканили Кръстаич на преговори у нас през втората половина на миналата седмица, за да уредят всичко около новия селекционер на България, който ще поеме тима след оставката на Ясен Петров. Както е известно, Иванов води временно трикольорите в два двубоя – срамът в Гибралтар (1:1) и визитата на Грузия (0:0).

Договорът на Кръстаич ще е до 30 юни 2024 година. Всички детайли вече са уточнени, като според запознати той ще получава по 20 000 евро на месец. Георги Иванов каза наскоро, че ще има беседване за това кой да поеме националите. Такова е проведено, но в много тесен кръг, съставен от силните хора в БФС. В свое интервю от миналата седмица той обяви, че вариант за поста е и чужденец, като е визирал именно Кръстаич.

Така след 12 години чужденец отново ще води националите ни. Последният такъв – Лотар Матеус, бе и предишният с толкова високо възнаграждение – около 50 бона. Всички останали треньори след него получаваха доста по-малко. По време на разговорите с Кръстаич на него му е била поставена и конкретна цел – класиране на България на Евро 2024, което ще се проведе в Германия. Припомняме, че последното ни участие на такъв форум бе Евро 2004 в Португалия. След това започна управлението на Боби Михайлов и резултатите са известни на всички.

Квалификациите за европейския шампионат започват в края на март 2023 година и ще приключат през ноември.

Сега, в края на септември, предстоят още два мача на нашите от групата за Лигата на нациите – домакинство срещу Гибралтар (23 септември) в Разград и гостуване на Северна Македония (26 септември) в Скопие. Тези срещи ще са опознавателни за Младен Кръстаич, в които той ще трябва да си изгради мнение за състезателите  преди квалификациите за Евро 2024. В екипа му ще влязат още двама сърби – помощник и кондиционен треньор. За вратарите пък може да се грижи братът на Боби Михайлов – Руслан.

Снимка: БГНЕС