Френската легенда на световния футбол Тиери Анри обяви, че най-болезненият му момент като запалянко е бил на 17 ноември 1993 г. - когато Емил Костадинов посече “петлите” в сетния миг за успеха на България с 2:1, а Франция излетя от световното първенство през 1994 г.

Анри беше гост в студиото на CBS Sport. Водещата му зададе следния въпрос: “Кой беше най-сърцераздирателният момент в живота ти - като фен, не като играч?”

“Когато Костадинов вкара за България на “Парк де Пренс” и изхвърли Франция от световното първенство”, отвърна, без да се замисли, Тиери Анри.

“Два мача преди края трябваше да спечелим една точка, но...”, продължи с въздишка болката си той, цитиран от „24 часа“.

“Беше отборна грешка. Просто не трябваше да се случва. Но Костадинов вкара онзи гол в последния миг на мача”, каза още 45-годишният Анри.

Към момента на отбелязването на онзи болезнен гол на Костадинов Анри е на 16 г.

Точно е продължил пътя си нагоре във футбола в школата на “Монако”, след като е блеснал с футболния си талант в школата на френската федерация в Клерфонтен. За мечтаещия за футболно развитие младеж случката от “Парк де Пренс” през ноември 1993 г. оставя траен отпечатък. Година по-късно, когато България, а не Франция играеше на световното първенство в САЩ, започва и същинската футболна приказка за Анри. 17-годишен, той заиграва в първия отбор на “Монако” под ръководството на Арсен Венгер, а впоследствие се превръща в един от най-знаковите голмайстори и футболисти въобще в историята на английската Висша лига с изявите си за “Арсенал”. Играе още за “Ювентус”, “Барселона” и “Ню Йорк Ред Булс”.

Преди дни Юри Джоркаеф разкри, че той е трябвало да играе в онзи мач срещу България през 1993 г., но в последния момент селекционерът Жерар Улие е заложил на Давид Жинола. Именно заради грешка на Жинола “лъвовете” откраднаха топката и подхванаха смъртоносната си атака в сетния миг на двубоя.

“В онзи мач трябваше да играя аз, а не Давид. Жерар Улие ни прати да загряваме. Еме Жаке ми каза, че съм в състава. Но “Парк де Пренс” започна да скандира името на Жинола. Това накара Жерар да се поколебае. Накрая заложи на Давид. Без натиска от “Парк де Пренс” щях аз да изляза срещу България. Съжалявам, че в онзи случай посочихме с пръст Давид. Всички загубихме и това не беше по вина на конкретен човек”, каза още Джоркаеф.