България ще бъде в четвърта урна в жребия за квалификациите за Европейското първенство през 2024 година, реши УЕФА. В същата урна е поставен и тима на Северна Македония, което означава, че в предстоящите квалификации няма да може да се срещнем срещу западните ни съседи. Няма да играем и срещу още два съседски отбора – Гърция и Турция, които също са в четвърта урна. Освен това избягваме среща още с Азербайджан, Грузия, Люксембург, Казахстан, Косово и Фарьорските острови.

Жребият за квалификациите за Евро 2024 ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт, а в него ще участват общо 53 национални отбори. Германия има гарантирано място на първенството като домакин, а Русия търпи наказание и няма право на участие.

Ще бъдат формирани общо 10 квалификационни групи, от които 7 групи с 5 отбора и 3 групи с по 6 отбора.

Първа урна ще бъде разпределена на две подгрупи – участниците във финала на Лигата на нациите, а останалите са другите 6 най-добри отбора от Лига А на Лигата на нациите.

Участниците във финалите на Лигата на нациите автоматично ще бъдат разпределени в групи с по 6 отбора. Урни 2, 3, 4 и 5 включват по 10 отбора, а шеста урна е с 3 национални тима.

Ето разпределението по урните:

ПЪРВА УРНА: Холандия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария, Полша

ВТОРА УРНА: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия.

ТРЕТА УРНА: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения

ЧЕТВЪРТА УРНА: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония.

ПЕТА УРНА: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта.

ШЕСТА УРНА: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

По два отбора от всяка група ще се класират за Европейското първенство, а останалите три участника ще станат ясни след изиграване на плейофи.