Футболните ни национали излизат срещу Кипър в контрола. Мачът е сряда вечер в Ларнака. Моментното състояние на съперниците е почти идентично.

Кипър никога не е участвал нито на Светoвно, нито на Европейско първенство. В квалификациите за Мондиал 2022 тимът остана пети в групата си, като изпревари само Малта и то по голова разлика. Освен това кипърците останаха последни Лига В от Лигата на нациите и отпаднаха в по-долното ниво на турнира. Начело на селекцията им е грузинският специалист Тимур Кецбая, но той е подложен на огромно напрежение поради тези слаби резултати и днес домакините, подкрепяни от своите фенове, ще искат позитивен резултат.

България пак остана далеч от класиране на голям форум. Сега начело на "лъвовете" е пак чужденец - Младен Кръстаич. Именно след неговото пристигане се забеляза минимално раздвижване в положителна посока. Въпреки това сме далеч от критериите за силен и конкурентноспособен за класиране на СП или ЕП тим. В предстоящия мач отборът ни ще търси трета поредна победа след успехите в Лигата на нациите над Гибралтар у дома с 5:1 и в гостуването на Северна Македония с 1:0. С тях финиширахме втори и се спасихме да бъдем в компанията на футболните джуджетата в жребия за Евро 2024.

"Казах на футболистите, че трябва да излязат и да играят за родината си с енергия и сърце, както го направиха в Лигата на нациите. Със сигурност ще има добри и лоши моменти, аз искам да виждам желание за игра. Искам всички, които са повикани тук да играят за националния отбор. Това ни е втори лагер, заедно сме десетина дни. Някои играят в чужбина, други - в българското първенство. Наясно сме, че можем да изискваме много, но сме заедно много малко време", сподели в навечерието на мача Кръстаич.

България има голямо предимство над Кипър в играните официални мачове - през 1972-а - 1973-та в Световни квалификации - 4:0 като гост и с 2:0 на наш терен. През 1996-та - 1997-а пак в СК - 3:1 за "лъвовете" в Лимасол и 4:1 в София. През 2009-та в СК - разменени победи за домакините - 2:0 за България и 4:1 за "драконите" на терена в Ларнака. През 2018-та в Лига на нациите - 2:1 за нашите национали в столицата и 1:1 в Никозия.