Легендата на българския футбол Андрей Желязков говори пред „Тема Спорт“ за националния отбор и очакванията за предстоящите контроли с Кипър и Люксембург. Той се изказа много ласкаво за селекционера Младен Кръстаич и прогнозира, че скоро отборът отново ще се класира на голям форум.

Г-н Желязков, България ще изиграе две контроли с Кипър и Люксембург. Очаквате ли да продължи възходящата линия на представяне?

Очаквам най-накрая националният отбор да тръгне нагоре. Смениха се много селекционери и футболисти. Веднъж се викаха млади, а друг път играехме с по-опитни. Постоянно имаше такива промени. Докато сега наблюдавам, че Младен Кръстаич е последователен. Това, което си е наумил, го прави. Не извършва много промени в списъците си. Може би сега изненадващата повиквателна е на Спас Делев, но тя се налага след контузиите в отбора. Надявам се най-после тимът да е попаднал на точния човек. Всички, които обичаме футбола, ще имаме полза от това. Крайно време е да се класираме на голям форум. Националите спечелиха, не неочаквано, но много труден мач със Северна Македония, което се надявам да е дало самочувствие на младите играчи. Някой ще каже: „Да, не е силен съперник“. Но не е никак лесно да го победиш, особено като гост. Това ме навежда на мисълта, че националният отбор тръгва нагоре. Предстоят контроли, които също са важни за самочувствието и увереността на футболистите. Това липсваше преди в по-голяма част от играчите.

Споменахте последователността на Кръстаич, но той отнася много критики, че не вика в тима Ивайло Чочев. Какво е вашето мнение?

Това си е решение на селекционера. Всеки си има виждане за футбола. Предполагам, че има идея с някой друг играч, въпреки че Ивайло Чочев се представя много добре през този сезон. Рано или късно смятам, че и той ще попадне в националния отбор и то ще бъде напълно заслужено.

Как приемате и критиката, която отправи Младен Кръстаич, че треньорите в клубните отбори не разчитат много на български футболисти?

Явно вижда нещо, което не харесва. Това е неговата визия, с която до момента показва, че работи в правилната посока. Да, трябва да се дава повече шанс на българските футболисти, за да върви нагоре и националният отбор.

Каква оценка бихте поставили до момента на селекционера?

Както сме си говорили и преди, треньорите се оценяват по резултатите. По нищо друго. Това е мерилото. Крайно време е, а и според мен наближава, макар да е изненада за някои, че ще се класираме за голям форум.

Виждате ли млади играчи, които да станат основата на силен национален отбор?

Да, притежаваме такива. Ще дам пример с Мартин Георгиев, който отиде в Барселона, както и Никола Илиев в Интер. Има и още такива момчета. Но трябва и търпение към тях. Виждаме, че се налагат в отборите си, макар и вторите тимове. Все пак не е лесно да играеш и в дублиращите състави на тези грандове. Рано или късно ще се превърнат в основни фигури. Двамата са със сериозни качества. Полека-лека се оформя едно поколение, към което трябва и малко търпение. Когато си нерешителен, започваш първо да взимаш опитни, а после половината част стари и другата млади играчи, и постоянно се колебаеш. Мисля, че Младен Кръстаич в това отношение е решителен и го показва, откакто пое националния отбор.

Как оценявате шансовете на България за Евро 2024, след като се паднахме в група със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва?

Сърбия е все още водеща сила на Балканите. Някой сигурно ще ме вземе за луд, но защо да не сме вторият отбор в крайното класиране и да отидем на европейското. Да, Унгария показа много добро лице в Лигата на нациите, но и България полека-лека го прави. Вече споменах тези от младите, които са най-известни в Европа, но има и много други. Ако се намерят още поне трима-четирима, ще се създаде добро ядро. Тези момчета трябва да се научат на ред, дисциплина и професионално отношение към играта. Защото не може само да притежаваш талант, необходим е и здрав труд.

През уикенда започва световното първенство. Кой е вашият фаворит?

Мога да посоча Испания, Нидерландия и Германия. Не знам какво точно да очаквам от този Мондиал в Катар, но определено ще е нещо по-различно. Футболът е много напреднал и ще се получат интересни мачове с непредизвестен край. Не са изключени и изненади, като очаквам те да дойдат от африканските отбори.

Снимка: БГНЕС 

Ще се класира ли България за Евро 2024?

Ще успеем да се класираме!
Нямаме никакъв шанс!
Общо 1365 гласа