България гостува днес от 21:45 часа на Унгария във втория си двубой от група G на евроквалификациите за първенството в Германия през 2024 година. Трикольорите, които загубиха с 0:1 на старта от Черна гора са притиснати до стената. Защото при поражение днес, просто ще кажат „чао“ на поредния голям форум – за последно участвахме на финалите на континенталната надпревара през 2004 година, а на световно не сме били от 1998-а…

Написали ли сме си домашното. Селекционерът Младен Кръстаич е убеден, че ще е така. Въпреки, че националите за пореден път се провалиха на старта. А тази вечер освен срещу маджарите, които заедно със Сърбия са фаворит в групата, той и момчетата му ще трябва да се справят и с горещата подкрепа, която възпитаниците на Марко Роси ще имат от трибуните. До снощи бяха останали непродадени малко над 1000 билета за „Пушкаш Арена“, която е с капацитет от 67 800 зрители. Според местните медии феновете ще направят мача „пъкъл“ за трикольорите. Въпросът е дали ние можем да го накараме да „замръзне“.

„Имахме много тежък мач срещу Черна гора, в който играчите се измориха доста. Разполагахме само с два дни за почивка. Надявам се психологически да се справим с предстоящия двубой, защото имаме план за него. Отборът на Черна гора заслужаваше да победи в миналия мач. Унгария пък е сложен съперник. Надявам се, че ще успеем да си поправим грешките, които допуснахме в миналия двубой. Отборът ни е съставен от много млади играчи и за всеки един от тях тези двубои са голяма мотивация“, заяви Кръстаич. Той разкри и за проблеми в състава. С травма е централният защитник Петко Христов. Ако той не успее да играе, то негов заместник може да бъде Пламен Гълъбов. Последният бе гласен за титуляр на мястото на Християн Петров.

„Не сме в много добра ситуация след загубата от Черна гора. Петко Христов получи удар. Ние обаче имаме голям брой млади и амбициозни играчи, които искат да се доказват и да играят за българския национален отбор. Имам План Б за всичко – дали печелиш или губиш, винаги трябва да имаш резервен план. Очаквам Унгария да има сериозна поддръжка от своите фенове по време на двубоя. Съперникът разполага с много добри и качествени футболисти, които са готови да накажат всяка грешка. Ние трябва да покажем добра реакция срещу това, което ни предостави противника“, заяви Кръстаич.

Халфът Илия Груев е оптимист, че България ще вземе поправителния в Будапеща. Младокът от Вердер ще бъде титуляр в халфовата линия. „Очаквам динамичен мач, имат добри футболисти, които са тактически добре подготвени. Някои от тях играят в Бъндеслигата и ги познавам. Трябва да се радваме, стадионът ще е пълен, за такива мачове играем. Това ще е най-трудният ни съперник. Собослай е много класен, трябва да внимаваме с ударите му отдалеч, защото ги умее. Вили Орбан от Лайпциг и Роланд Шалай от Фрайбург също са доста силни.

За нас е важно да играем нашия футбол и да се концентрираме напълно върху него, а не да мислим за Унгария. Беше жалко, че паднахме от Черна гора. Много ясно е, че искаме да се реваншираме. Най-важното е резултатът. Искаме да се представим добре, но ако загубиш, никой няма да те пита как си играл. В Германия стадионите са пълни, играл съм при такава атмосфера, която ни чакат. Подкрепяни от феновете Унгария на моменти ще ни пресира много високо и ще трябва да се браним умело. Публиката ще вдигне темпото на игра на домакините. Първите 10-15 минути ще са много трудни, трябва да ги изиграем без грешка“, каза Груев.

В нападение за България може да излезе Радослав Кирилов вместо Спас Делев.

 

Материал на Янаки Димитров