Националният отбор по футбол на България стартира катастрофално квалификациите за Евро 2024. Селекцията на Младен Кръстаич, която не познаваше вкуса на поражението под негово ръководство, допусна две загуби. „Лъвовете“ паднаха тежко с 0:3 при визитата си на Унгария, а 3 дни по-рано Черна гора ни победи с 1:0 в Разград.

Sportlive.bg потърси за коментар бившия национал и легенда на Левски Петър Курдов. Той сподели мнението си за представянето на „трикольорите“, както и дали представителният тим на страната ни запази шансове да се класира за Европейското първенство в Германия.

„До голяма степен съм солидарен с това, което чух от моя приятел Мишо Мадански. С оглед на това, че аз съм привърженик на подмладяване на отборите и винаги съм го правил, там където съм работил. Но към това си намерение винаги е имало може би 4 или 5 човека опитни футболисти, от които младите да се учат. Да сглобяват играта казано най-общо“, започна коментара си пред медията Курдов.

„Доста оправдания се изказаха. Естествено, треньорът си брани отбора и т.н. Но се вижда една младежка добронамереност от наша страна. Имам предвид, че им се иска на момчетата, но просто това са им възможностите.  Най-лесно е да ги награбим и да почнем да критикуваме. Чисто и просто това си е реалността!“, категоричен е той.

„На какво бяхме свидетели снощи? Първото е нещо, което го говорим от години. Виждаме как се развива Унгария като държава, с какви стадиони разполагат и каква е посещаемостта на мачовете. Абе, друг свят! Докато ние тук си говорим и се правим на някакви, каквито не сме във футбола“, продължи бившият нападател.

„За мен на 100% се изпариха мечтите за класиране на Европейското в Германия. Нека все пак да не съм толкова краен, но пак ще повторя, че това са възможностите. По-точно казано този отбор трябва да узрее повече“, отговори той на въпрос има ли шансове България да се класира за Евро 2024, въпреки лошото начало на квалификациите.

Курдов изрази мнението си и за бъдещето на представителния отбор на родината ни.

„Смятам, че до 2-3 години наистина може националният ни отбор да бъде на друго ниво. Възможно е да се получи. Другото, което обаче не ми харесва е, че има много голямо текучество вътре в титулярния състав. В единия мач играе един, а в другия – друг“, посочи той.

„Ако направя лек анализ, се видя, че през първото полувреме играехме поне без двамата наши нападатели – Кирил Десподов и Спас Делев. Те не пипнаха топката. Това говори много и могат да се направят много изводи само от този факт. Значи, 45 минути Десподов почти не пипаше топката, а да не говоря за Спас Делев. Те за какво са вътре?! Кръстаич не ги ли вижда тези работи? А да трябва да ги коментираме ние, които нямаме нищо общо със случващото се в националния отбор в момента“, анализира той представянето на „лъвовете“ в Будапеща.

„Не след 2-3 мача, ами даже и по-скоро е възможно да се стигне до нова треньорска рокада. Много неща се изприказваха както от Велизар Димитров, така и от Михаил Мадански снощи. Аз се доверявам на Мишо, защото първо, че е преподавател, а второ, че при него е цвета на българския футбол, когато ходят да защитават лицензи и т.н. С една той е човек, който знае какво казва и много премерено.  В много от случаите го обявява както трябва, което правя и аз. Например, това, което го говорих за Левски случва ли се – случва се. Нещо да съм изкривил истината?“, завърши Курдов.