Иранските медии обърнаха специално внимание на националния отбор на България по футбол преди контролата между двете страни на 16 септември на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Тя първо бе обявена именно от иранските медии, а след това и от Българския футболен съюз потвърдиха приятелкия двубой.

В Иран отбелязаха пред местните, че в момента българите са много далеч от славните времена и Световното първенство в САЩ през 1994 година.

„Сянка на невероятния отбор от 1994“, гласи заглавието на IRNA. В материала се разказват подробности за представянето ни по време на лудото американско лято преди вече близо 30 години.

Що се касае до настоящата ситуация в България иранците пишат следното: „Далеч от европейските величия“. В тази част от статията се обръща внимание на посредственото ни представяне на Лигата на нациите, в което направихме равенства срещу Гибралтар, Грузия и Северна Македония и загубихме от грузинците, както и на слабия старт на настоящите европейски квалификации.

Двубоят България – Иран в Пловдив ще е втори в историята помежду им, припомня Тема спорт. Първата среща датира отпреди 45 години. На 26 април 1978 година завършваме наравно 1:1, и то отново в контрола. България открива чрез Трайко Соколов, а Али Парвин изравнява за иранците.

Снимка: Lap.bg