Младежкият национален отбор по футбол на България завърши 1:1 срещу Косово в квалификационен мач за европейското първенство до 21 години. 

Равенството на стадион "Александър Шаламанов" в София идва четири дни след поражението на същия стадион от Германия с 2:3. Съставът на Александър Димитров остава на трето място в групата с 5 точки, а Косово е четвърти с 4 точки. 

Ардит Тахири откри резултата от дузпа още в 8-а минута на мача, а Мартин Сораков изравни в добавеното време.

Двубоят започна кошмарно за българите, след като още в 8-а минута реферът отсъди дузпа в полза на гостите за игра с ръка на Никола Илиев в наказателното поле. Тахири не сбърка от бялата точка и даде преднина на Косово.

Българският състав можеше да изравни в началото на втората част, но Велко Йеленкович с глава не успя да намери целта от удобна позиция. 

В последните десет минути гостите останаха с човек по-малко след директен червен картон на Анди Хоти за грубо нарушение срещу Георги Николов.

Влезлият като резерва Кристиян Стоянов бе близо до изравнително попадение след коварен удар, но след рикошет топката премина на сантиметри от левия страничен стълб и излезе в ъглов удар.

В самото начало на даденото от съдията 11-минутно продължение резервата Мартин Сораков възстанови равенството с прецизен удар от границата на наказателното поле.

Последва натиск за българите, но до ново попадение не се стигна, а най-добрата ситуация изпусна Никола Илиев, който не успя да намери целта от добра позиция.

България - Косово - 1:1 

Голмайстори: 0:1 Тахири 8-дузпа, 1:1 Мартин Сораков 90+1

България: Христов, Стойчев, Петров, Атанасов, Митков (59-К.Стоянов), Мирчев (59.Ценов), Шопов (63-Райчев), Андреев (46-Сораков), Хвойнев (46-Г.Николов), Илиев

Косово: Гьокай, Тачи, Зумбери, Хочи, Реджай, Авдили (62-Зенели), Смакай (85-Хасани), Криежи, Лугичи,  Туша (80-Незири), Тахири

Стадион: Александър Шаламанов, София
Червен картон: Анди Хоти (Косово) 82'/БТА

Снимка: Lap.bg