„Борислав Михайлов и БФС, заповядайте да играете в Кюстендил, сега се обадих на майка и татко да оправят двора. ПС: Без публика“… Този ироничен пост публикува в социалните мрежи бившият защитник на Левски и националния отбор Илиан Стоянов – Коловати. Малко след това той се съгласи да коментира пред „Тема Спорт“ скандала, който забъркаха от Централата около домакинството на трикольорите на Унгария, назначението на Илиан Илиев за национален селекционер, както и готвения протест на феновете срещу управлението на Борислав Михайлов. Ето какво каза той.

 

Илиане, от постовете ти във Фейсбук виждаме, че критиката вече отива към ирония…

– Вече не знам какво трябва да направим. Тези хора ни направиха за смях пред света. Онзи ден при мен идва един сърбин. Мой приятел, който живее тук в Япония. Беше прочел в техните медии и ме пита: „Брате, вие наистина ли сами гоните феновете от стадиона?“. Пита и е се пляска по челото. Хората не могат да повярват, че това е възможно и се случва. Как да му обясня, че тези хора в опит да запазят постовете си са готови на всичко. Те обаче усещат “народната любов” и толкова ги е страх, че дори мишите дупки взеха да свършват.

 

Гръмна още един скандал. Строителят на „Колежа“ Илиян Филипов разкри, че е бил заплашван от заместник изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов и техническият директор Георги Иванов – Гонзо…

– Всеки път си мислим, че сме достигнали дъното, но те продължават да копаят. Виждате ли колко ниско са готови да паднат? Това са похватите, с които са свикнали да действат през всичките тези 18 години на управление, но за щастие се намери един човек “с топки” и им обърка сметките. Тази заплаха към две от най-емоционалните и верни публики ще им обърне каруцата. Те се самозабравиха.

В интерес на истината Запрянов и Иванов след това нарекоха бизнесмена лъжец и отрекоха той да е бил заплашван.

– Вие очаквахте да си признаят ли? ОК, значи започват да говорят как той е излъгал и в следващия момент ни обясняват, че видиш ли УЕФА преценила големия риск и взела решението за смяна на стадиона и затварянето на трибуните… В този момент очаквах да излезе един мармот, който да си завива шоколад. Те даже не успяха да измислят читава лъжа. Знаете на какви мачове сме ставали свидетели по Европа и света, а трибуните са били пълни до дупка, но тук имало риск. Вижте, рискът за стола на Борислав Михайлов е сериозен, защото на хората им омръзна вече. Преди малко си гледам телефона и ми излиза резултат от световно първенство за юноши до 17 години. Англия – Нова Каледония! Хора, Нова Каледония са се класирали там, а ние?

 

Какво очакваш да се случи на 16 ноември, когато се организира протест на феновете?

– Очаквам хората да продължат да изразяват мнението си, което вече се чува на всеки стадион. Очаквам онези да се скрият и да напълнят мишите дупки и да се надяват бурята да отмине. Но този път не вярвам да е толкова лесно.

 

А какво очакваш от клубовете? След Общото събрание на акционерите в Левски мажоритарният собственик Наско Сиркаов каза, че клубът вече не подкрепя това ръководство на БФС?

– Аз доколкото разбрах от хора, които са присъствали там г-н Сираков е казал и други неща, но те не видяха бял свят и не ги прочетох в медиите.

 

Какви?

– Говорил е с акционерите и е бил категоричен, че още преди една година е изразил желание за Конгрес.

Това означава ли, че Левски ще подкрепи Димитър Бербатов и екипа му?

– Аз това не мога да го кажа. От думите, които ми бяха предадени, а нямам причина да не вярвам на този човек, разбирам, че Левски иска промяна във футбола ни, но не се е спрял на конкретен кандидат.

 

Знам, че си близък с хора от екипа на Бербатов. Ако те дойдат на власт, готов ли си да заемеш някакъв ръководен пост?

– Не, не! Нека започнем от там, че аз съм готов да се закълна в Стилиян Петров. Вярвам в него, в неговите качества и в чистите му намерения. Той, Мартин са ми най-близките. С Бербатов сме били съотборници, уважавам го и вярвам, че има най-добри намерения, както и че е готов да опита да направи така че да тръгнем нагоре. За целта обаче промяната не трябва да е само в Бояна. Нужна е тотална чистка от най-ниско ниво. Да се разкарат всички по веригата като се започне от зоналните съвети, които дерибействат по регионите, а единствената им цел е да си пазят топлото кресло и заплатката.

 

Не ми каза дали ти си готов да заемеш ръководен пост?

– Вижте, аз от 19 години живея в Япония. Имам бизнес в тази държава. Не мога просто да стана и да тръгна. Синът ми е при мен и първо той трябва да завърши училище. Аз не искам пост в БФС, но винаги ще съм готов да помогна с каквото и да е.

С обяснението „да помогна“ дойде и новият национален селекционер Илиан Илиев.

 

Какво смяташ за това назначение?

– Уважавам Илиан и му пожелах късмет, когато бе назначен. Този отбор има нужда от добър селекционер, който да опита да го вдигне, защото Кръстаич бе абсолютно същия като работодателите си и видяхте, че стигнахме до там Литва да си прави майтап с нас. Но не съм съгласен, т.е не ми харесва това, че треньор на клубен отбор е едновременно и национален селекционер.

 

Станимир Стоилов бе свободен, а и имаше информации, че са били водени преговори с него.

– Мога да потвърдя, че лично Борислав Михайлов му се е обаждал и то неведнъж. Първата оферта е била по-висока от онази, за която част от „големите левскари“, в кавички разбира се, му държаха сметка. След това му е предложена друга, още по-висока, но той е бил категоричен, че не иска да влиза в това блато.

 

Точно така се изразяваше и бившият ти съотборник Георги Иванов – Гонзо, когато говореше за БФС. Той също използваше „блато“, „тиня“ и прочие…

Разликата между мен и него е, че аз държа на думата си и не бих приел да се превръщам в параван за тази власт.

 

За финал – в твоя любим Левски не всичко е по мед и масло…

– Голямата грешка бе, че допуснаха Станимир Стоилов да си тръгне. Ефектът се вижда не само в играта, а и на трибуните. Когато са купени двойно по-малко карти, то значи има някакъв проблем.