България и Сърбия си спретнаха едно доста интересно голово равенство на новооткрития градски стадион „Дубочица“ в Лесковац пред близо 8 хил. зрители на възраст между 14-18 години, каквото бе ограничението, наложено от УЕФА за домакините.

Двата тима завършиха 2:2 и така сърбите си подсигуриха мястото на Европейското първенство по футбол в Германия през идното лято.

През първата част Милош Великович откри резултата за домакините в 17' с точно изпълнение при статично положение. Този род ситуации се превърнаха в ахилесовата ни пета в последно време и ето, че отново станахме жертва на подобно отиграване.

Кирил Десподов имаше възможност да изравни още преди почивката, след като стреля от дистанция, но ударът му удари двете греди и топката остана извън мрежата на Ваня Милинкович-Савич.

След паузата Георги Русев влезе в игра и това даде резултат, защото нападателят на ЦСКА 1948 вкара първия си гол с националната фланелка в 59'. Той се възползва от неразбирателство в наказателното поле на сърбите и стреля прецизно покрай двуметровия страж.

Десподов все пак се разписа в срещата и то за пълен обрат до 1:2, когато завърши по превъзходен начин контраатака на „лъвовете“. Той надбяга двама защитници от центъра на терена и след това стреля майсторски над стража.

В Сърбия притеснението стана видимо, защото по онова време Черна гора водеше на Унгария и рискът да останат извън финалите на Евро 2024 стана съвсем реален. Затова Пикси Стойкович мотивира своите и те започнаха много по-масирани атаки в търсене на точката. Сърджан Бабич в крайна сметка я спечели за своята родина в 82' и така всички останаха доволни от развоя на мача.

Крайният резултат 2:2 означава, че България завършва този квалификационен цикъл без нито една победа и само 4 точки в актива си. Също така цялата 2023 г. ще приключи без да сме видели победа за националния тим, независимо в официален или приятелски мач.