Бившият футболен национал Станислав Ангелов коментира управлението на Българския футболен съюз (БФС), ролята на държава в спорта, състоянието на националния отбор и връзката между професионалния и аматьорския футбол в интервю за БНТ.

Бившият играч на Левски се надява хегемонията на Лудогорец в Първа лига да бъде прекъсната.

"Стискам палци на Лудогорец в Европа, но не съм ги гледал. Черно море ще ги видим след зимата. Свикнали сме да гледаме страхотни аномалии в българския футбол. Променят се и кадрите в самите клубове. Понякога подготовките не са успешни. Почивката, която предстои, ще е важна за Черно море. Трябва всеки отбор да има равни шансове да става шампион. Време е хегемонията да бъде прекъсната", сподели той.

Директорът на ФК Левски Раковски твърди, че футболната общественост трябва да подкрепи новото ръководство на БФС. В противен случай той ще бъде критикувано, както сегашното.

"Кои сме ние да оценяваме Боби Михайлов? Направи хубави неща, но вероятно трябва промяна, за да продължим да надграждаме. Важно е да не се разруши това, което той направи, защото има структура и организация. Няма политическа и държавна намеса в спорта. Затова са окаяни резултатите. Ако не подкрепяме новото ръководство, пак няма да имаме футбол. Няма как да имаш национален отбор, без да имаш футбол", смята той.

Столичанинът очаква Изпълкомът на БФС да добие по-важна роля, в сравнение с президента на централата. Според него управленската структура на БФС трябва да се базира на изграденото от Борислав Михайлов и екипа му.

"БФС се управлява много еднолично. Прекалено важна е фигурата на президента. На следващите избори това ще се промени. Футболът е олицетворение на държавата. Проблемите и промените не са много. Много са насложени във времето. С няколко промени ще тръгне в положителна посока. Убеден съм, че БФС няма повече да се управлява така. В Изпълкома ще влязат различни хора с различни кандидатури. Надявам се да са футболно ориентирани и да не са тясно свързани с професионалния футбол", допълни той.

Станислав Ангелов твърди, че футболистите от неговото поколение провокират разделението и спора за ръководните позиции в БФС.

"Без значение е кой ще е президент на БФС, ако се създаде Изпълком, който да взима решенията. Мен не ми пречи Боби Михайлов. Човекът може да бъде полезен със своите контакти в чужбина. Това разделение мен много ми тежи. Разделението го започнаха футболистите от моето поколение. Трябваше те да си вкарат хора в Изпълкома и на следващия Конгрес спокойно да управляват, без да се налага дивотията. Не се знае как ще се проведе следващия конгрес. Нещата пак се забатачват, ако има обжалвания. Това води до страдание за нашите деца. Промяната трябва да се случи с диалог, а не с агресия", категоричен е той.

Според него националният отбор е на прав път, след треньорската рокада.

"Казах ви, че с Младен Кръстаич няма да станат работите. Илиан Илиев има доста добро наблюдение върху всички играчи в първенството. Адмирирам го, че се нагърби с тази тежка задача в този тежък момент. Играхме добре, но нямахме късмет. Въпросът е да има градация. Илиан Илиев налага младите, а това ще е приятно за в бъдеще. Трябва да подкрепяме един проект с ясна визия. Лидерът на един отбор е треньорът. Футболистите трябва да го слушат и да го избутат напред като лидер", вярва той.