Точно 100 години българският национален отбор изиграва своя дебютен мач. Това се случва на днешния 21-и май 1924-а година на стадион „Зимерингер“ във Виена, където българите отстъпват на Австрия с категоричното 0:6.

Създаването на представителен отбор, който да участва на Олимпийските игри в Париж, е една от основните дискутирани теми на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация, провел се в периода 16-18 декември 1923 година. В началото на следващата година се стига до формирането на такъв, а по препоръка на знаменития деятел Хуго Майзъл за пръв селекционер е избран 26-годишният ляв халф на Рапид (Виена) Леополд Нич.

Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат шестима.
На 13 май българската група започва своето пътуване – от София до Лом те се придвижват с влак, а до Виена – с парахода "Сатурнус“. Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които изразяват подкрепата си към тях. 

На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия в следния състав:
Петър Иванов–Вертер, Александър Христов–Шкубата, Симеон Янков–Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов–Найдо, Димитър Мутафчиев–Мърцо, Никола Мутафчиев–Колишчето, Цветан Генев–Цеко, Константин Мазников–Дяволето, Кирил Йовович–Вагонетката.

Запазили сме и техните прозвища, тъй като по това време те са почти толкова известни, колкото и имената им. От първите ни национали 9 са играчи на Левски, Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов– на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в комбинация с липсата на опит и прекалената амбиция водят до поражение с 0:6. Най-важното обаче е, че България вече има своя представителен тим. Той ще дебютира няколко дни по-късно на олимпийските игри в Париж, където губи след сериозна борба от Ирландската свободна държава с 0:1. БНСФ пък е приета за член на ФИФА и така страната става част от световното футболно семейство, каквато е и до ден днешен.

БФС ще отбележи вековния юбилей на националите със специално издание, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г. В него ще откриете подробна статистика на абсолютно всички мачове на представителния ни тим от 1924 година до днес.

Снимка: Пресслужба БФС