Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас спечели състезанието за Гран При на Япония във Формула 1. Второто място остана за първия в квалификацията Себастиан Фетел (Германия) с Ферари, а третото място е за британеца и водещ пилот на Мерцедес Люис Хамилтън. Победата осигури и шампионската титла при конструкторите за Мерцедес, която е шеста поредна в годините.

Времето на Ботас е 1:23:21.510 часа, докато следващите го Фетел и Хамилтън изостават съответно на +11.376 и на +11.786. Александър Албон завърши 4-и, 5-ото място остана за Карлос Сайнс-младши, а Шарл Льоклер е на 6-то място. В класирането за световната титла начело е Люис Хамилтън с 322 точки, пред съотборника му Ботас с 249 и представителят на Монако Шарл Льоклер с 215.

След като състезанието беше променено и квалификацията беше няколко маса по-рано, Ботас успя явно най-добре да се нагоди към условията. И въпреки че стартира от 3-ото място, успя да изпревари Себастиан Фетел, който беше най-бърз в квалификацията. Младият състезател от Тайланд Алекс Албон завърши на 4-о място, което затвърди прогреса му и така той регистрира най-доброто си постижение във Формула 1.

Това е и трета победа за Ботас, но и едва трета победа на пилот на Мерцедес в Япония, което явно не е тяхното място за състезание.

Ферари изглеждаха аут от състезанието, след като Шарл Льоклер се сблъска с Макс Верстапен в началото и така оставиха Себастиан Фетел да се бори с двата Мерцедеса. Но германецът се справи максимално добре и удържа 2-ата позиция. На фона на събитията на пистата и времето, което изглеждаше подходящо за Хамилтън, той трябваше да се задоволи с третото място. И въпреки това той върви доста сериозно към поредната си титла при пилотите.

Ботас се върна в бокса за втора смяна на гуми в 37-ата обиколка и излезе като 2-и, но попита по радиото каква ще бъде стратегията. След като беше уверен, че ще се играе за отборна победа, той продължи да гони първата позиция. Истинска битка се разигра в края на състезанието за 2-ото място. Хамилтън тръгна да атакува Фетел, който трябваше да кара с много по-износени гуми.

Правилното използване на системата DRS заради изпреварването с една обиколка на изостанали болиди и чистото каране без грешка го спасиха пред агресивния Хамилтън. За британеца остава утехата, че печели бонус-точка за най-бърза обиколка.

"Много съм щастлив! Да стартираш трети тук и след това да спечелиш, е нещо много сложно. Но нищо няма да ме спре, когато видя пред себе си възможност като днешната. Най-важното беше стартът и аз наистина направих много добър старт. Определено Себастиан Фетел имаше възможност да контролира състезанието с първата си позиция от квалификацията. Но след това взех преднина и тя се оказа наистина добра, за да контролирам състезанието. Беше удоволствие за мене това състезание, заяви Ботас след края на Гран При на Япония.

 

Резултати от Гран При на Япония във Формула 1:

1. Валтери Ботас (Финландия) с Мерцедес - 1:21:46.755
2. Себастиан Фетел (Германия) с Ферани - на +13.343 секунди
3. Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес - на +13.858
4. Александър Албон (Тайланд) с Ред Бул - на +59.537
5. Карлос Сайнс (Испания) с Макларън - на +69.101
6. Шарл Льоклер (Монако) с Ферари - на 1 обиколка
7. Даниел Рикардо (Австралия) с Рено - на 1 обиколка
8. Пиер Гасли (Франция) с Торо Росо - на 1 обиколка
9. Серхио Перес (Мексико) със Рейсниг пойнт - на 1 обиколка
10. Нико Хюлкенберг (Германия) с Рено - на 1 обиколка
11. Ланс Строл (Канада) с Рейсинг Пойнт - на 1 обиколка
12. Даниил Квят (Русия) с Торо Росо - на 1 обиколка
13. Ландо Норис (Великобритания) с Макларън - на 1 обиколка
14. Кими Райконен (Финландия) с Алфа Ромео - на 1 обиколка
15. Ромен Грожан (Франция) с Хаас - на 1 обиколка
16. Антонио Джовинаци (Италия) с Алфа Ромео - на 1 обиколка
17. Кевин Магнусен (Дания) с Хаас - на 1 обиколка
18. Джордж Ръсел (Великобритания) с Уилямс - незавършил
19. Роберт Кубица (Полша) с Уилямс - на 2 обиколки
NC. Макс Верстапен (Холандия) с Ред Бул - незавършил

Класиране за световната титла:
1. Люис Хамилтън (Великобритания) - 338
2. Валтери Ботас (Финландия) - 274
3. Шарл ЛьОклер (Монако) - 223
4. Макс Верстапен (Холаондия) - 212
5. Себастиан Фетел (Германия) - 212
6. Карлос Сайнс (Испания) - 76

Класиране при конструкторите:
1 Mерцедес 571
2 Ферари 409
3 Ред Бул 311