Макс Верстапен с Ред Бул имаше технически проблеми и направи само 5 обиколки във втората свободна тренировка преди ГП на Емилиа Романя на пистата „Имола”. 

Пилотът на Ред Бул спря на пистата малко след началото на сесията, като вероятно става въпрос за сериозен механичен дефект в автомобила и това наруши сериозно подготовката на претендента за титлата. 

В резултат Макс остана едва 14-и в подреждането, докато съотборникът му Серхио Перес бе 6-и, на сериозно изоставане обаче от Мерцедес, които доминираха и във втората тренировка и изглеждаха много силни. 

Валтери Ботас отново изпревари съотборника си Люис Хамилтън и даде най-добро време, макар и предимството му да бе едва 0.010. 

„Колата изглеждаше много добре и съм много доволен предвид случилото се в Бахрейн, макар че и по-ниските температури вероятно ни помогнаха” обяви босът на отбора Тото Волф. 

Пиер Гасли с Алфа Таури даде отличното трето време, на по-малко от една десета изоставане от Ботас, докато Карлос Сайнц и Шарл Льоклер завършиха 4-и и 5-и за Ферари. Испанецът бе на по-малко от 3 десети от лидера, докато монегаскът  катастрофира в края на тренировката. 

Десетката допълниха Юки Цунода, Ландо Норис, Антонио Джовинаци и Ланс Строл, докато Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел имаха трудности, като приключиха едва 13-и и 15-и. Даниел Рикардо с Макларън пък даде чак 18-о време. 

Утре по обед е третата свободна тренировка, а от 15:00 часа ще започне квалификацията.