Шарл Льоклер с Ферари сензационно спечели квалификацията преди ГП на Монако във Формула 1 и ще започне от първа позиция в домашното си състезание утре. 

Монегаскът затвърди усещането, че Черните кончета са в отлична форма по улиците на Монте Карло и бе неудържим към 8-ата полпозиция в кариерата си. В последните секунди обаче младокът допусна грешка и се удари. 

Претендентът за титлата Макс Верстапен ще бъде до него на първа редица, докато Люис Хамилтън ще започне едва 7-и. От втора редица ще започнат Валтери Ботас с Мерцедес и Карлос Сайнц с второто Ферари.  

Минути преди началото на квалификацията стана ясно, че Мик Шумахер няма да вземе участие в битката, заради инцидента от третата тренировка, в която се удари и нямаше как колата му да бъде поправена. 

Големият провал след първата фаза бе отпадането на Фернандо Алонсо, който ще започне 17-и. Юки Цунода с Алфа Таури приключи 16-и, а напред не продължиха още Никола Латифи с Уилямс и Никита Мазепин. Най-доброто време бе за Валтери Ботас, а след него бе Льоклер. 

Във втората фаза Макс Верстапен бе над всички, но след него близо бяха пилотите на Ферари, докато от Мерцедес изоставаха, като Хамилтън бе чак 6-и. Отпаднаха Естебан Окон (Алпин), Даниел Рикардо (Макларън), Ланс Строл (Астън Мартин), Кими Райконен (Алфа Ромео) и Джордж Ръсел (Уилямс). Себастиан Фетел и Антонио Джовинаци обаче, продължиха напред. 

При първите бързи турове в Q3 Макс изпревари само 0.060 Валтери Ботас, но Шарл Льоклер изпревари с 2 десети Верстапен и поведе. Сайнц бе трети, а Люис Хамилтън едва 6-и, на цели 7 десети от лидера.  

Макс отново бе първи от лидерите, който стартира бърза обиколка във финалните минути, но не успя да подобри времето си. Люис също нямаше да излезе по-нагоре преди 18 секунди преди края Льоклер да се удари и това прекрати квалификацията, но не бе фатално за него. 

След Льоклер и Макс се наредиха Ботас, Сайнц, Норис, Гасли, Хамилтън, Фетел, Перес и Джовинаци.