Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас получи наказание от 3 места на стартовата решетка за Гран При на Щирия в неделя, след като се завъртя в питлейна по време на втората свободна тренировка в петък.

Финландецът допусна грешка малко след като напусна позицията си пред бокса на отбора, изпусна колата, завъртя се и застана почти перпендикулярно на алеята в близост до гаражите на Макларън.

За да продължи, той трябваше да направи маневра, като цялото му действие бе определено като „опасно” от стюардите, които му наложиха санкция от 3 места за състезанието и така в най-добрия случай той ще потегли 4-и. Той получава и 2 наказателни точки към суперлиценза си.

Впоследствие Ботас обясни, че причината за случилото се е това, че е потеглил на втора предавка, което било различно от обикновено, тъй като от отбора искали да видят дали по този начин ще губи по-малко веднага след смяната на гуми. В крайна сметка обаче се е получила превъртане на гумите, което е довело и до загубата на контрол.

Иначе лидерът в шампионата Макс Верстапен бе най-бърз и в двете свободни тренировки в петък на домашната „Ред Бул Ринг”, като изпревари с над 3 десети Даниел Рикардо с Макларън. Люис Хамилтън даде 4-о време, но също показа скорост, тъй като направи обиколка по-бърза от тази на конкурента си, но тя не бе зачетена заради излизане от пистата на последния завой. Естебан Окон даде отлично трето време за Алпин.