Лидерът за сезона във Формула 1 Макс Верстапен спечели първата в историята спринтова квалификация преди Гран При на Великобритания утре. 

Пилотът на Ред Бул демонстрира отлично темпо в надпреварата продължила 17 обиколки на пистата „Силвърстоун”, като по този начин ще започне от първа позиция в неделя. 

Като победител той спечели и 3 точки, докато Люис Хамилтън остана втори и взе 2. Така в генералното класиране Макс има 185 срещу 152 за британеца. Третото място и последната точка бе за Валтери Ботас. 

При топло време и пълни трибуните, тази експериментална надпревара все пак донесе битки на пистата, което вероятно ще бъде отчетено като нещо позитивно. 

От Мерцедес рискуваха на старта, като сложиха гуми софт върху колата на финландеца. Повечето пилоти иначе бяха с медиум, но идеята на Мерцедес бе Ботас също да мине пред Макс Верстапен. 

На старта Люис се забави и Макс го изпревари, заемайки първото място. Хамилтън скоро опита атака, но съперникът му се защити добре. Алонсо пък се изстреля до 5-ото място, след като започна 11-и, но бе с гуми софт. Карлос Сайнц с Ферари се смъкна до 19-о място, след лек удар гума в гума с Джордж Ръсел. 

В 5-ата обиколка Серхио Перес се завъртя и се смъкна 19-и, а Норис изпревари Алонсо за 5-ата позиция. В челото Макс бе на 1,6 секунди от Люис и контролираше темпото. Даниел Рикардо също мина пред Алонсо за 6-ото място. Карлос Сайнц пък успя да стигне до 11-ото място. 

В крайна сметка до края Макс задържа спокойно Хамилтън зад себе си, като двамата ще бъдат отново един до друг и утре, но с разменени позиции в сравнение с днес. След тях остатаха Валтери Ботас, Шарл Льоклер, Ландо Норис, Даниел Рикардо, Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел, Джордж Ръсел и Естебан Окон. Големия провал бе за Серхио Перес с другия Ред Бул.