Стюардите във Формула 1 не се влияят от последствията при даден инцидент на пистата при взимането на решенията за наказанията. Това обяви директорът Майкъл Маси. 

Той даде това обяснение по повод санкцията от 10 секунди на Люис Хамилтън в неделя, след като мнозина обявиха, че той е трябвало да бъде наказан по-сурово заради това, че изхвърли Макс Верстапен от надпреварата и предизвика сериозен удар на нидерландеца в стената. 

„Мисля, че от много години принципът да не взимат под внимание последствията от даден инцидент се изпълнява. Затова стюардите преценяват определена случка, без да се влияят от това, което се е случило впоследствие. В противен случай може да се стигне до сериозен дисбаланс при определянето на наказанията“ заяви Маси. 

Хамилтън бе сериозно критикуван за случилото се, макар че има и доста мнения, че и Макс е бил твърде агресивен в случая. Прословутият късмет на британеца обаче отново се е намесил, тъй като от Мерцедес разкриха, че ако състезанието не е било спряно, той също е щял  да отпадне. 

Инженерният директор Андрю Шовлин обяви, че по автомобила на Люис е имало сериозна повреда в предната лява част, където бе ударът и той със сигурност е нямало да стигне до финала, ако надпреварата не е била прекъсната и тимът не е имал възможност да поправи колата.