С фантастична последна обиколка, Валтери Ботас спечели полпозицията на Монца преди утрешното спринтово състезание в Италия. 

Финландецът подобри времето си с над 3 десети и изпревари с 0.096 съотборника си Люис Хамилтън, който все пак ще бъде на първа редица. 

Само на 0.015 от него остана лидерът в шампионата Макс Верстапен, така че утре се очаква нова здрава битка в късата надпревара от 100 км, която ще послужи и за квалификация за състезанието в неделя. 

Очакванията са предимство на пилотите на Мерцедес се оправдаха, като Хамилтън бе с преднина през повечето време, но в края съотборникът му го изненада неприятно. 

Верстапен също подобри сериозно времето си, след като преди това изоставаше с докта повече, така че се надява да обърка сметките на конкурентите си и най-малкото да изпревари Хамилтън и да заеме по-добра позиция за неделния старт. 

Пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо заеха 4-о и 5-о място, като показаха доста добра скорост, а десетката допълниха Пиер Гасли, Карлос Сайнц, Шарл Льоклер, Серхио Перес и Антонио Джовинаци. 

Спринтовата квалификация е утре от 17:30 българско време, като първите трима в нея ще получат, 3, 2 и 1 точки.