Макс Верстапен бе наказан с 3 места за следващото състезание във Формула 1 в Русия на 26 септември заради катастрофата с Люис Хамилтън на Монца. 

Двамата се удариха в  средата на надпреварата и след изслушване и разследване от стюрдите бе прието, че пилотът на Ред Бул носи по-голямата вина. 

Макс бе забавен при смяната си за гуми, а когато Хамилтън мина през бокса се върна точно пред него. Нидерландецът опита да атакува на първия шикан, но колата му подскочи от бордюра и се стигна до сблъсък, като болидът се приземи върху Мерцедеса на Люис, който бе спасен от предпазния Ореол. 

„След като изслушаха двамата пилоти и прегледаха видеоповторения на инцидента, стюардите прецениха, че пилотът на кола №33 (Макс Верстапен) е виновен в по-голяма степен за сблъсъка с кола №44 (Люис Хамилтън). 50 метра преди завой №1 кола №44 бе със сериозно предимство пред кола №33. Автомобил №33 спря максимално късно и се изравни с кола №44, но през цялото време все пак бе по-назад. В резултат стюардите прецениха, че позицията на кола №44 е била добра и кола №33 е с по-голяма вина за инцидента“ се казва в официалното съобщение. 

След като и двамата не взеха точки, Макс запази преднината си от 5 пред Хамилтън, но до края на сезона се очакват още фойерверки между двамата.