Ландо Норис с Макларън спечели сензационен полпозишън за утрешната Гран При на Русия във Формула 1. 

На пистата в Сочи младият британец се възползва най-добре от изсъхващата писта, както и от грешките на фаворита Люис Хамилтън, за да си осигури първото място в самия край на квалификацията. 

До него на първа редица ще бъде Карлос Сайнц с Ферари, докато Джордж Ръсел с Уилямс ще започне трети. Хамилтън даде 4-о време в битката, която се проведе при променливи условия, в които световният шампион допусна сериозна неточно в края и това го остави на втора редица!

Световният шампион се удари на два пъти и не успя да се възползва напълно от факта, че съперникът му Макс Верстапен ще започне последен.Все пак шансовете му за победа със сигурност са много по-големи от тези на нидерландеца. 

Както се очакваше квалификацията се проведе при облачно и влажно време, като пилотите започнаха с гуми интермедия. В първата фаза предвид наказанието си за утре Макс Верстапен излезе на пистата, но просто, за да усети обстановката и след това се прибра в бокса, след като не завъртя конкурентна обиколка. 

Съотборникът му Серхио Перес даде най-добро време, преди в края на сесията да се завърти, но избегна удара в стената. Първоначално пилотите на Мерцедес бяха по-назад преди Люис Хамилтън все пак да оглави подреждането, а Никола Латифи бе 6-и. Съотборникът му Джордж Ръсел успя да се спаси в последния момент, което означаваше, че отпадналите бяха Кими Райконен, Мик Шумахер, Антонио Джовинаци, Никита Мазепин и Макс. 

Пистата започна да изсъхва, но за Q2 пилотите все още бяха с гуми за средно мокър асфалт. Люис и Валтери си размениха водачеството, докато за продължаване напред битката бе свирепа. Ръсел направи страхотен тур и елиминира Себастиан Фетел, като освен германеца отпаднаха Пиер Гасли, Юки Цунода, Никола Латифи и Шарл Льоклер, който също ще стартира от дъното на колоната заради сменен двигател. 

Решаващата част от квалификацията отново започна с интермедии. При първите бързи обиколки Хамилтън бе над всички, с цели 7 десети аванс пред Ботас. От Уилямс рискуваха първи и сложиха гуми за сухо на Ръсел. Същото след  това направиха от Макларън за Рикардо и Норис, както и Астън Мартин и Ферари за Строл и Сайнц. 

Люис също влезе в пита, но се подхлъзна и удари колата в стената, повреждайки предното си крило, което трябваше да бъде сменено. Драма за Мерцедес! Хамилтън щеше да има само един опит със сухите гуми, но добрата новина за него бе, че конкурентите не успяха да подобрят времената си, тъй като третият сектор бе доста хлъзгав. 

В последните секунди обаче, Карлос Сайнц завърта силна обиколка и поведе! Норис обаче веднага го изпревари, а Ръсел бе трети! Хамилтън се завъртя в своята бърза обиколка пак се удари леко в стената и така полпозишъна остана за пилота на Макларън! Сайнц остана втори, а Ръсел трети. 

Люис ще стартира едва 4-и, а зад него десетката допълниха Дани Рикардо, Фернандо Алонсо, Валтери Ботас, Ланс СТрол, Серхио Перес и Естебан Окон.