Китайският талант Гуаню Джоу зае последното място във Формула 1 за 2022-а година, след като бе обявен за пилот на Алфа Ромео. Той заема позицията на Антонио Джовинаци и ще партнира на Влатери Ботас. 

Италианецът изкара 3 сезона в Алфа Ромео и получи благодарности от отбора за работата си, но в крайна сметка от тима решиха да заложат на още един перспективен младок и да оставят Формула 1 без пилот от Ботуша. 

22-годишният Джоу бе резервен пилот на Алпин, а през тази година е втори в класирането във Формула 2, като спечели 3 състезания и 7 пъти се качи на подиума до момента. Той изостава на 36 точки от Оскар Пиастри, но австралиецът ще трябва да се задоволи да бъде тестпилот на Алпин за догодина. 

„Да бъда първият китайски пилот във Формула 1 е страхотен пробив за историята на китайския моторспорт. Мечтая отдавна да се изкача на това ниво и ето че мечтата ми се сбъдва” заящи щастливия Джоу. 

„Той е талантлив пилот, както показват резултатите му от Формула 2 и очакваме с нетърпение възможността да работим с него и да му помогнем да развие още повече таланта си” добави босът Фредерик Васьор.