Макс Верстапен бе наказан отново, но все пак запази второто си място след драматичната Гран При на Саудитска Арабия. 

Още по време на състезанието пилотът на Ред Бул получи 5 секунди заради това, че извлече предимство при една от защитите си срещу Люис Хамилтън излизайки от пистата, а след надпреварата бе санкциониран с още 10 секунди. 

Причината е случилото се в 37-ата обиколка на състезанието, когато Макс бе инструктиран да предаде първото място на британеца, заради инцидента отпреди това. На излизане на старт-финалната права обаче, Верстапен намали доста рязко и обърканият Люис, който вероятно все още не бе получил информацията, се удари в задната част на колата на съперника си, повреждайки предното си крило, но за негова радост не се наложи влизане в бокса за смяна и в крайна сметка спечели. 

Около половин час след надпреварата двамата се явиха при стюардите, за да кажат своята версия за събитията, като босът на Мерцедес Тото Волф бе категоричен, че Хамилтън не е знаел за инструкциите към Макс и всичко е било вследствие на недоразумение. 

В крайна сметка около час след полунощ българско време стана ясно, че Макс получава още 10 секунди, но тъй като предимството пред третия Валтери Ботас бе 16, той остана на втората позиция. 

Стюардите обясниха, че причината за санкцията е рязкото намаляване на скоростта от Макс, е било в основата на получилия се инцидент и удар между двата автомобила. 

Така или иначе обаче, запазвайки второто си място, Верстапен все още има предимство пред Хамилтън преди Гран При на Абу Даби заради повечето си победи. Двамата са с равни точки преди старта.