Рейсдиректорът на Формула 1 Майкъл Маси предупреди конкурентите за титлата Макс Верстапен и Люис Хамилтън, че предизвикана катастрофа помежду им в последното състезание в неделя, ще има сериозни последици. 

Двамата конкуренти ще започнат надпреварата в Абу Даби с равни точки и напрежението помежду им е по-голямо отвсякога, особено на фона на случилото се в Саудитска Арабия. 

Евентуално отпадане за двамата ще означава титла за Макс, тъй като той има повече победи, така че потенциален инцидент между тях би облагодетелствал нидерландеца. Майкъл Маси обаче бе напълно ясен. 

„Няма как да контролирам действията на двама души, само те могат. В правилата обаче възможност за сериозни наказания, които дават възможност за дисквалификация или отнемане на точки. Надяваме се, че няма да се стига до подобно нещо, но пилотите и отборите трябва да са наясно с тези опции. Вярвам, че титлата няма да се реши от стюардите, а от пилотите на пистата” заяви австралиецът.  

„Сигурен съм, че дълбоко в себе си Хамилтън и Верстапен знаят добре, кое е допустимо и кое не,  кое е честно и кое не и кои граници не трябва да се преминават. Всеки инцидент обаче трябва да се разглежда самостоятелно и въпреки разпространеното мнение, не аз нося отговорността за наказанията, а те се определят от независими панели от стюарди” добави той. 

Историята познава двата инцидента през 1989 и 1990 между Аертон Сена и Ален Прост, както и случаите през 1994 и 1997, когато бе замесен Михаел Шумахер. Той първо спечели титлата, след като се удари с Деймън Хил, но след това отпадна след като предизвика сблъсък с Жак Вилньов и загуби титлата, а впоследствие бе и дисквалифициран от класирането.