Международната автомобилна федерация ФИА обяви, че ще разследва и анализира случилото се в Гран При на Абу Даби.  

Макс Верстапен спечели титлата във Формула 1 по много спорен начин, като дни след надпреварата все още има шанс Мерцедес да оспорва първото място на нидерландеца заради неправилни действия при кола за сигурност от рейсдиректора. 

„Обстоятелствата около колата за сигурност след катастрофата на Никола Латифи и последвалата комуникация между отборите и рейсдиректора и екипа му, доведоха до сериозно недоразумение и реакции от тимове, пилоти и фенове, като всичко това петни имиджа на спорта и хвърля сянка върху спечелената от Макс Верстапен  титла” се казва в официалното изявление на Световния съвет по моторни спортове.    „Затова президентът на ФИА предложи детайлен анализ и яснота относно ситуацията, за да се избегнат такива неща в бъдеще. Въпросът ще бъде обсъден с всички отбори и пилоти, за да има яснота за участниците, медиите и феновете по отношение на правилата” се добавя още в позицията. 

В четвъртък изтича срока, до който от Мерцедес може да обжалва отхвърлените два протеста от стюардите веднага след състезанието. Същата вече обаче е галавечерта на ФИА, на която Макс Верстапен трябва да получи световната си титла.