Още едно голямо спортно събитие бе отнето от Русия след инвазията в Украйна. След преместването на финала в Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж, от Формула 1 обявиха, че отменят състезанието в Сочи, насрочено за 25 септември. 

Още вчера пилотът на Астън Мартин Себастиан Фетел обяви категорично, че няма шанс да се състезава в Русия и от Формула 1 реагираха очаквано обявявайки, че при тези обстоятелства ГП на Русия е невъзможно да се проведе. 

Ръководителите на всичките 10 отбора проведоха спешна среща с боса на Ф1 Стефано Доменикали и ръководството на ФИА в четвъртък вечерта по повод увеличаването на напрежението в Украйна и нахлуването на руски войски в страната. 

Надпреварата в Сочи е част от сезона от 2014-а година, като плановете са от 2023-а надпреварата в Русия да се премести в Санкт Петербург. Засега не е ясно след отмяната на състезанието дали то ще бъде заменено с друго. 

Ф1 заложи рекордни 23 състезания за 2022-а, като по план на 11 септември е ГП на Италия, а на 2 октомври и ГП на Сингапур. Варианти със сигурност биха могли да бъдат Турция, Португалия или още една надпревара в Италия, на пистата „Муджело”, където имаше надпревара през 2020-а. 

В същото време от Хаас обявиха, че ще преразгледат договора на руската компания "Уралкали", която е един от основните спонсори на отбора, както и ситуацията с пилота Никита Мазепин. Босът Гюнтер Щайнер се появи на пресконференцията днес на мястото на руснака, а от колите бе премахнато логото на спонсора.