Международната автомобилна федерация призна, че в последното състезание във Формула 1 през 2021 - Гран При на Абу Даби през миналия декември, са допуснати сериозни грешки от рейсдиректора Майкъл Маси. 

Както е известно тогава Макс Верстапен спечели титлата след изпреварване в последната обиколка срещу Люис Хамилтън, но след като не бяха спазени правилата при действия зад кола за сигурност. 

Впоследствие Маси бе освободен от длъжността си, а сега излезе и специалния доклад, който обаче потвърждава титлата на Макс за валидна. 

„Човешка грешка доведе до това не всички коли затворени с обиколка да бъдат допуснати да се върнат обратно в тура на лидерите, както и прибирането на сейфтикара без да е направена необходимата допълнителна обиколка изисквана от правилника. Рейсдиректорът обаче е действал с добри намерения и в стремеж да направи най-доброто при много трудните обстоятелства и липсата на време при взимането на решенията. Резултатите от ГП на Абу Даби, както и тези в крайното класиране за сезона, са валидни и не могат да бъдат променяни” се казва в официалното съобщение от ФИА. 

Докладът е след внимателен анализ на случилото се, като в него се посочва и натискът, оказан върху Майкъл Маси от шефовете на отборите Тото Волф и Кристиан Хорнър. „Комуникацията между ръководителите на тимовете и Маси се отрази силно негативно върху преценката му в последните обиколки и му попречи да вземе правилни решения при много трудни обстоятелства и липса на време” се казва още в доклада. 

Случилото се предизвика много промени, които вече бяха направени. Така от този сезон вече ще има двама рейсдиректори, които ще се сменят на ротационен принцип. Бе създадена и специална Виртуална стая, както и бе забранена радиокомуникацията на отборите с рейсдиректора.