Макс Верстапен с Ред Бул спечели спринта преди Гран При на „Емилиа Романя“ утре и ще започне от първа позиция в 4-ия старт от сезона във Формула 1. 

Световният шампион загуби първото си място на старта, но след това си върна позицията срещу лидера Шарл Льоклер, който в последните обиколки загуби темпо, докато  Ред Бул-а работеше по-добре с гумите. 

По-голямата част от пилотите заложиха на най-меките гуми софт, като трима все пак сложиха медиум. Фаворитите бяха със софт. 

На старта Льоклер тръгна много по-добре и изпревари Макс, който трябваше да се защитава и от Ландо Норис, но остана втори. Още преди края на първия тур обаче, Гуаню Джоу катастрофира след контакт с Пиер Гасли и това доведе до излизане на кола за сигурност. 

При рестарта Льоклер нямаше проблеми, за да остане пред Верстапен. Следваха Норис, Магнусен, Перес, Рикардо, Алонсо и Сайнц. Хамилтън бе едва 15-и, а Ръсел 12-и. 

Перес излезе 4-и след изпреварване на Магнусен, който бе и със средно твърдите гуми, така че не бе достатъчно бърз. Сайнц пък изпревари Алонсо и подгони Рикардо и Магнусен, като имаше шанс за 5-ото място. В челото Льоклер поддържаше аванс от малко над секунда пред Макс. 

Дани Рик изпревари пилота на Хаас, а скоро това направи и Сайнц, за да излезе 6-и. Перес пък стигна до третата позиция, изпреварайки Норис. Сайнц продължи да си пробива път напред и бързо зае 5-ото място. 

Алонсо губеше позиции и не бе достатъчно бърз, а в челото Макс започна да скъсява дистанцията до Шарл, като слезе под секунда от съперника. Разликата падна до едва половин секунда 5 обиколки преди края. 

Верстапен натисна, но така и не успяваше да опита атака на старт-финалната права, като Шарл се защитаваше добре, макар и да не изглеждаше достатъчно бърз като цяло. 

В предпоследната обиколка обаче, Макс направи успешна атака от външната страна, за да излезе начело и в крайна сметка да спечели спринта и първата стартова позиция за утрешната Гран При, като взе и 8 точки. 

Льоклер се задоволи със 7, а точки взеха още Серхио Перес, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Даниел Рикардо, Валтери Ботас и Кевин Магнусен. Джордж Ръсел завърши 11-и с Мерцедес, а Люис Хамилтън ще стартира утри от 14-ото място. 

Льоклер вече има 78 точки, а Сайнц изледе втори с 38. Ръсел остава с 37, Перес има 36, а Верстапен подобри актива си до 33.