Тази неделя предстои 5-ия кръг от сезона във Формула 1 – Гран При на Маями. Това обаче е и денят, в който се навършват 40 години от смъртта на един от най-великите пилоти в историята. 

Жил Вилньов загива в квалификацията на пистата „Золдер” преди Гран При на Белгия и ще бъде почетен и със специален документален филм, в който ще бъдат разкрити взаимотношенията му със съотборника му във Ферари Дидие Пирони. 

Французинът отнема победата на Вилньов на „Имола” 2 седмици преди трагичната смърт на канадеца, против нарежданията от отбора, както смята Жил и този момент става известен като „Предателството”. 

Двамата повече не си говорят и това е само началото за ужсаната 1982-а за Ферари. Първо идва конфликтът между Вилньов и Пирони, след това смъртта на Жил и катастрофата на тренировката преди Гран При на Германия, която слага край на кариерата на Пирони. 

Във филма ще участват съпругата на Вилньов Джоан, както и децата му Жак и Мелани, докато от страната на Пирони това ще бъде партньорката му Катрин Гу и децата им Жил и Дидие, кръстени на двамата съперници. 

„Тези събития бяха много травмиращи за нашето семейство и след 40 години те остават силно емоционални. Цялата история обаче трябва да бъде разказана с уважение” заяви съпругата на Джоан Вилньов. 

Самият Жил продължава да бъде считан за един от най-големите таланти в историята и многократен световен шампион. Той печели 6 състезания и общо 13 пъти се качва на подиума.