Лидерът в шампионата на Формула 1 Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция в Гран При на Испания утре. 

Въпреки че допусна грешка в третата фаза, пилотът на Ферари бе без конкуренция след това и спечели 4-ия си полпозишън за сезона и 13-и в кариерата. 

Макс Верстапен с Ред Бул ще потегли втори, но в  края имаше проблеми с колата, а Карлос Сайнц с другото Ферари ще стартира трети. Джордж Ръсел донесе най-добрата стартова позиция на Мерцедес от началото на сезона с 4-ото си място. 

В първата фаза Льоклер и Сайнц дадоха най-добри времена, а Ръсел и Хамилтън бяха в топ 6. Разочарование преживяха Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо, които останаха 16-и и 17-и, след като попаднаха в края в трафик. Ланс Строл с другия Астън Мартин също не продължи, както и пилотите на Уилямс Алекс Албън и Никола Латифи. 

В Q2 пилотите на Ферари не започнаха добре, а тези на Мерцедес бяха с най-добри времена и не излязоха повече. Перес бе трети, а Верстапен чак 6-и. Сайнц и Макс все пак се подобриха в края, а Мик Шумахер остави Ландо Норис извън третата фаза с 10-ото място, след като пилотът на Макларън загуби времето си от най-бързия тур заради излизане извън пистата. Напред не продължиха още Естебан Окон, Юци Цунода, Пиер Гасли и Гуаню Жоу. 

Макс Верстапен оглави подреждането при първите бързи обиколки в последната фаза, докато Льоклер се завъртя на шикана и остана само с един бърз тур в края. Сайнц бе втори, Перес трети. Изоставането на Ръсел и Хамилтън бе по-голямо – 4-5 десети. 

При последната възможност обаче Шарл бе страхотен, като свали с 3 десети от времето на Верстапен, за да спеели полпозицията. Макс пък се оплака от загуба на мощност, но все пак остана втори пред Сайнц и Джордж Ръсел, който даде 4-о време. Останалите в Топ 10 се подредиха така: Перес, Хамилтън, Ботас, Магнусен, Рикардо и Шумахер.