Шарл Льоклер с Ферари спечели първата стартова позиция за утрешната Гран При на Азербайджан във Формула 1. 

Монегаскът бе категоричен срещу пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен, като за 4-и път поред и общо за 6-и през сезона ще стартира от полпозишън, но дотук спечели само 2 от тези състезания. 

В първата фаза Ред Бул и Ферари очаквано продължиха битката помежду си, като на няколко пъти водачеството се сменяше и времената се подобряваха. Верстапен е с 0.011 по-бърз от Перес, а малко зад тях бяха конкурентите от Ферари. 

2 минути и половина преди края Ланс Строл прекъсна сесията, след като се удари на втори завой, не успявайки да завие както трябва. Това постави редица пилоти в трудна ситуация, тъй като просто нямаше време. Пилотите се подредиха в редица в опит да влязат в бърз тур и макар и на косъм го направиха всички, макар и в самия край. Ботас успя да се измъкне, но Кевин Магнусен, Алекс Албън, Никола Латифи, Ланс Строл и Мик Шумахер отпаднаха. 

В Q2 пилотите на Ферари се измъкнаха пред Ред Бул, макар и с малко, като първите четирима бяха събрани в под 2 десети. Фетел леко се удари в предпазните стени, но съумя да продължи. Перес даде най-добро време, с малък аванс пред Льоклер и Сайнц. 

Шарл забърса стената, а Ръсел изтегли Хамилтън до 6-ото място. Пилотите на Макларън Ландо Норис и Дани Рикардо не успяха да преминат напред и останаха 11-и и 12-и. Естебан Окон, Гуаню Жоу и Валтери Ботас заеха местата до 15-о. 

В решителния етап при първите бързи обиколки Сайнц изпревари с малко Льоклер, който едва удържа колата на един завой, а по-назад останаха Перес и Верстапен, като пак четиримата бяха в 2 десети. Чеко също леко удари стената и леко се забави при излизането за последния бърз тур, което остави Макс без изтегляне. 

Сайнц също леко докосна стената, а Шарл направи страхотна обиколка, като поведе, след като свали почти половин секунда от времето на съотборника си. Макс остана втори, на повече от 3 десети, но при последната си възможност Перес го изпревари и зае мястото на първа редица. Сайнц остана четвърти. 

До края на десетката останаха Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Люис Хамилтън, Юки Цунода, Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо. Състезанието е утре от 14:00 часа.